Domnul Vasile, Dascălul - in memoriam

Episcopia Huşilor

Domnul Vasile, Dascălul - in memoriam

În dimineața zilei de 26 septembrie 2021, domnul Vasile Buimac, cântărețul bisericii din Zăpodeni - Vaslui, avea să lipsească pentru prima dată de la biserică, în întreaga sa activitate de peste 40 de ani, mergând să coliturghisească în ceruri Duminica Pescuirii Minunate. Fără de veste, după ce în ziua precedentă participase, ca în toată vremea, la oficiile Bisericii, cântărețul a adormit și s-a mutat la Domnul, lăsând în urmă cu multă durere familia și întreaga comunitate.

Vasile Buimac s-a născut la Zăpodeni în anul 1959 din părinții Ileana și Costică - cântăreț la rândul său al bisericii din sat, având încă 3 frați. Toți au urmat școli teologice, iar el, după absolvirea Seminarului de cântăreți de la Mănăstirea Neamț, a cântat neîntrerupt la strana bisericii din dealul Zăpodenilor. S-a căsătorit cu doamna Lidia, economistă, alături de care a format o admirabilă familie, având doi copii: preotul profesor Adrian și presbitera Mihaela, care la rândul lor le-au dăruit nepoți și nepoate. Modul său viață s-a transformat într-un model pentru comunitate, fiind binecuvântat, după cuvântul psalmistului pe care îl cânta, cu frică de Dumnezeu: „Femeia ta ca o vie roditoare, în laturile casei tale; fiii tăi ca nişte vlăstare tinere de măslin, împrejurul mesei tale” (Ps. 127, 3).

„În glasul său suna încredințarea Învierii și ascultându-l aveai certitudinea că Dumnezeu este cu noi”

Dacă pentru familie a fost tată, fiu și frate de nădejde, pentru sat a reprezentat de asemenea sprijin în toate momentele cheie din viața semenilor. Nu întâmplător, referindu-se la dascălul Vasile Buimac, fiii satului și enoriașii povestesc că „slujba Botezul era însoțită de cântarea «Câți în Hristos v-ați botezat...», nunta de «Isaia dănțuind», iar moartea de «Sărutarea cea de pe urmă...»; în glasul său suna încredințarea Învierii și ascultându-l aveai certitudinea că Dumnezeu este cu noi; un om echilibrat, deschis, prezent în lucrarea comună cu preotul și împreună-responsabil de îndrumarea și păstorirea comunității”.

Ceremonia înmormântării a fost deosebită, un număr mare de oameni care l-au cunoscut și numeroși preoți venind să-și ia rămas bun. Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor a fost prezent la slujba de priveghi, aducând cu sine alinare familiei și comunității îndurerate. Sub protia părintelui protopop Adrian Chirvasă, un sobor de peste 15 preoți l-a condus pe ultimul drum într-o solemnă ceremonie, asemeni vieții sale.

„Să-l lăsăm acum să se alăture corului de cântăreți și să se întâlnească cu Cel despre care a cântat și pe care L-a cântat toată viața, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a încheiat cu nădejde, părintele Ioan Huluba, cel alături de care a slujit întreaga viață. (Ana-Nicoleta Grigore)

Citește despre: