„Dor de Eminescu, dor de România”, în Parohia Bologna Vest - Casalecchio di Reno
„Eminescu nu este o floare rară, desfăcută aproape printr-un miracol dintr-o sămânţă adusă la întâmplare pe solul Daciei de suflarea vânturilor apusene; este un astru ţâşnit din adâncurile cerurilor din răsărit, ca o mărturie despre o civilizaţie binecuvântată, înrădăcinată într-un trecut de veche cultură şi de severă tradiţie” (Rosa del Conte – „Eminescu sau despre absolut”).
Astfel a debutat programul dedicat poetului naţional, „Dor de Eminescu, dor de România…” la parohia Bologna Vest - Casalecchio di Reno, duminică 19 ianuarie 2014, program care prefaţează o serie de manifestări dedicate poetului, care se vor desfaşura în protopopiatul Emilia Romagna în perioada următoare.
Cu această ocazie a fost vizionat filmul documentar, realizat în anul 1914 de către Octav Minar şi descoperit în Arhiva Naţională de Filme de către I. Rogojanu şi Dan Toma Dulciu, intitulat ”Eminescu, Veronica, Creangă”, imaginea - Victor de Bon. Apoi, elevii Şcolii „Caduti della Direttissima” - Castiglione dei Pepoli, îndrumaţi de profesoara LCCR - Vid Diana, au prezentat un colaj de lirică eminesciană. Poeziile: Revedere, Ce te legeni? Și dacă..., Dorinţa, Sara pe deal, Iubitei, Când amintirile..., Odă (in metru antic), Doina, Rugăciune au bucurat audienţa.
Un moment special l-a constituit evocarea personalităţii poetului Mihai Eminescu de către Excelenta sa, domnul Eugen Şerbănescu - consul general al României la Bologna. În tuşe sensibile a fost portretizat poetul şi jurnalistul de excepţie Eminescu, accentuându-se omenia firească, simplitatea şi modestia sa.
Ideea centrală a momentului „Dor de Eminescu, dor de România” a fost aceea de spirit tutelar al culturii române pe care poetul îl reprezintă, ideea indicând o relaţie între o cultură şi un exponent de geniu. Relaţia permanentă obligă însă la o neîntreruptă reevaluare, la o stare de alertă perpetuă în lumina poeziei eminesciene sintetizatoare, ca nucleu de creativitate naţională.
Nu putem să răspundem unei astfel de „arderi” decât „arzând” într-un unison de ţeluri înalte pentru cultura şi spiritul românesc din diaspora! (a consemnat: Diana Vid, parohia Bologna Vest-Casalecchio di Reno)
(Sursa: episcopia-italiei.it)