Dorel Vișan, invitat de marcă la evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale la Centrul Eparhial Suceava

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Dorel Vișan, invitat de marcă la evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale la Centrul Eparhial Suceava

Seara zilei de 16 ianuarie 2023 a fost un buchet de emoții pentru toți cei prezenți în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava. Evenimentul intitulat Răsări-va pădure sau cetate… l-a avut ca invitat pe actorul și poetul Dorel Vișan. Întâlnirea cu domnia sa a adus bucurie pe chipurile celor care l-au ascultat împărtășind din experiența sa în ceea ce înseamnă legătura cu Dumnezeu. De asemenea, publicul a fost încă o dată martor talentului cu care l-a înzestrat Cel de Sus, artistul recitând versuri din opera poetului Mihai Eminescu.

Manifestarea prilejuită de împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului național al românilor a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Cultural și Sectorul Media și Comunicare, și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”.

Evenimentul a debutat cu conferința „Întâlnire de suflet cu Eminescu” susținută de actorul Dorel Vișan. Artistul a vorbit despre legătura omului cu Tatăl cel Ceresc, evocând scrieri ale Sfinților Părinți și ale unor cunoscuți gânditori ai lumii în care a fost evidențiată necesitatea menținerii unei relații vii cu Dumnezeu. Totodată, invitatul a adus la lumină și aspecte mai puțin cunoscute despre viața și opera marelui poet, exprimând faptul că este nevoie ca societatea actuală să conștientizeze valoarea incomensurabilă a moștenirii sale literare.

Un moment artistic deosebit l-a constituit Concertul Floarea albastră a sufletului românesc, susținut de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Întâlnirea a fost împodobită și cu recitări din opera eminesciană, precum și cu interpretări ale unor compoziții muzicale pe versuri aparținând poetului nepereche.

În cadrul evenimentului, pr. dr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial, a oferit domnului Dorel Vișan, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

Doamnei Angela Zarojanu, manager al Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava i-a fost înmânat Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” întrucât a urmat „exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic.”

A urmat un moment celebrativ al Societății Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, în cadrul căruia a fost prezentat raportul administrativ și narativ al programului eparhial „Două mâni de făină. Bine cu ce avem la îndemână!”.

La final, prof. Daniela Ceredeev, moderator și inițiator al evenimentului, a lansat programul de activități în Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, precum și proiectul Vizidom, bine de la om la om.

Cei prezenți au avut ocazia de a se bucura și de vernisarea galeriei de pictură și fotografie Crăiasă alegându-te, lucrări semnate de artistul Radu Bercea, dar și de o parte dintre elevii și profesorii implicați în proiectele desfășurate anul trecut în cadrul programului social filantropic Două mâni de făină.

Sursa: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Citește despre: