Două cărți – ca două petale de lumină
Editura Doxologia de la Iași ne oferă, așa, la vreme de vacanță pentru copii, două lucrări mai mult decât bine venite: Maria C. Khoury, Cristina merge în Țara Sfântă (Doxologia, 2021, trad. din limba engleză Atela-Anca Radu, ilustrații de Fotini Dedousi, 27 pg) și Jane G. Meyer, Dulce cântare. O întâmplare din viața Sfântului Roman Melodul (Doxologia, 2021, trad. din engleză de Paula Ilaș, ilustrații de Dorrie Papademetriou, f.p).
Ați ghicit, desigur, din insistența pe ilustrator că avem de a face în ambele volume cu o expunere de poveste plină de imagini, de desene pline de lumină și cumințenie, menite să arate copiilor că se poate și așa. Desigur Cristina – cu familia ei – merge în Țara Sfântă și vede o serie de locuri și locașuri asupra cărora – fie de la mamă, fie de la tată – capătă explicații. Nazaret, Betleem, Cana Galileei, Valea Ierihonului și Valea Iordanului și Ierusalimul – cu Sfântul Mormânt – sunt privite în registrul unor scurte cateheze folositoare nu doar copiilor.
Cartea are și Note pentru părinți (date cronologice) care te pot ajuta să înțelegi locurile prin care Cristina sau tu, alături de copiii tăi, poți parcurge Țara Sfântă. Nu e de mirare, câtă vreme autoarea, Maria (Kouremenou) Khoury locuiește cu soțul ei în satul Taybeth – vechiul Efraim – unde absolventa de Harvard University și Boston University se ocupă – alături de creșterea copiilor lor – la dezvoltarea Fondului pentru educație din Taybeth (sat creștin). Ilustratoarea de asemenea locuiește cu familia sa tot în Țara Sfântă. Atente, discrete în exprimare și scriitură cele două oferă o posibilă construire a cunoașterii directe a culturii li geografiei spațiului Țării Sfinte.
A doua carte propune cunoașterea unei povești din viața Sfântului Roman Melodul – de altfel cartea, în limba engleză, are titlul Sweet Song. A Story of Saint Romanos the Melodist, evitând cu atenție termenul de „întâmplare” în viața unui Sfânt – tânăr râvnitor în biserica cea mare din Constantinopol. Paraclisier în cele două locașuri, Hagia Sofia și Biserica Maicii Domnului din Vlaherne, tânărul Roman – trăitor în a doua jumătate a secolului al XV-lea – trece de la batjocorirea sa de către „colegii” din strană, prilejuită de oarecare gângăveală ce-l definea și de lipsa totală de glas în cântare, la bucuria de a primi darul lecturii și cântării din partea Maicii Domnului. Lecție de smerenie și râvnă, Sfântul Roman Melodul – care ne încântă până astăzi în cântările stranei bisericești – poate fi pentru copii un model de inspirație. Așa a gândit autoarea cărții Janet G Meyer – agent literar și autoare de cărți pentru copii din Santa Barbara (California) – și inspirata ilustratoare, Dorrie Papademetriou – grafician, autoare de cărți și curator de muzeu.
Merită remarcat în ce mod patru femei își află locul în misiunea Bisericii, bucurând cu scrierea și ilustrarea poveștilor adevărate ale credinței.
Despre Sfânta Parascheva, altfel
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro