Două volume In Honorem, o dragoste colegială mărturisită cu bucurie

Prezentare de carte

Două volume In Honorem, o dragoste colegială mărturisită cu bucurie

Cele două volume nu reprezintă doar un act de onorare, ci și de împlinire a unei datorii de suflet. Continuarea muncii de calitate în cercetare, menținerea exigențelor legate de teologie și cunoașterea lui Dumnezeu prin asumare culturală a mărturisirii.

În Duminica aceasta, în care Biserica prăznuiește Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitori și ai Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu ca și ai întregii școliri teologice din Ortodoxie, în cadrul manifestațiilor dedicate acestora, colectivul Teologiei sibiene își cinstește doi colegi prin două volume In Honorem: „Fides et sapientia. Studii în onoarea Părintelui Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr” (coordonatori vol. Pr. Prof. Dr. Habil. Daniel Buda și Asist.Univ.Dr. Dragoș Boicu) (Editura Andreiana, Sibiu, 2021, 1260+65 de fotografii) și „Pedagogie și Duhovnicie. Studii în onoarea Părintelui nostru Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Iosu” (coord. Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula) (Editura Andreiana, Sibiu, 2022, 432 pg.).

Nu este vorba de simple cuvinte de apreciere – deși ambele volume cuprind și astfel de rânduri – ci de munca în comun a unor oameni de dragul unor Oameni-Colegi care, într-un fel, trec în „rezervă” deși, știm toți, preoția nu poate fi retrasă din viața unui om hăruit cu ea. Studiile sunt diverse, dovedind, încă o dată, bogăția de care se bucură colectivitatea de cercetare teologică sibiană, freatismul ei roditor într-ale teologiei academice. Ținând cont de specializarea celor doi colegi, Istoria Bisericească Universală și Teologie Practică-Pastorală și construcția internă a volumelor, aduc studii pe măsura preocupărilor celor doi „amfitrioni” pe care, sperăm, volumele omagiale îi surprind plăcut.

Devenită deja o tradiție, editarea de astfel de volume la împlinirea unor vârste – borne de timp beneficiază nu doar de Binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, IPS Dr. Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului – profesor emerit al Universității noastre și profesorul iubit a zeci de generații de studenți teologi – ci și de sprijinul său întru editare și prăznuire. Cele două volume nu reprezintă doar un act de onorare, ci și de împlinire a unei datorii de suflet. Continuarea muncii de calitate în cercetare, menținerea exigențelor legate de teologie și cunoașterea lui Dumnezeu prin asumare culturală a mărturisirii. Multe dintre studiile volumelor vor rămâne, sunt convins, în cuantumul viu al teologiei românești de valoare. Pentru că prietenia se cinstește prin muncă susținută cu bucurie! Alături de cei doi Colegi, de familiile lor, volumele acestea sunt semn al trăirii lor în mijlocul nostru asemeni unor neprețuite icoane de Frate!

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: