Drumul spre sfinţenie

Documentar

Drumul spre sfinţenie

    • Drumul spre sfinţenie
      Biserica Neagră din Braşov, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România

      Biserica Neagră din Braşov, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România

    • Drumul spre sfinţenie
      Biserica Mănăstirii Probota

      Biserica Mănăstirii Probota

„Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia fără de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu“ (Evrei 12, 14). Pe Dumnezeu îl caută credincioşii când pleacă într-un pelerinaj, prin rugăciune, iertare şi împăcare cu cei din jur şi cu Dumnezeu. În astfel de locuri de întâlnire cu sfinţii şi sfinţenia pot ajunge cei care merg în pelerinajele organizate de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În nenumărate zone din ţara noastră, Dumnezeu şi-a revărsat harul, dăruind oamenilor locuri liniştite unde să-şi găsească pacea lăuntrică. Pe aceste locuri, oameni luminaţi au ridicat lăcaşuri de rugăciune care au rezistat nu doar vântului şi apelor, ci şi celor mai goi dintre noi care s-au lăsat orbiţi de păcate. În acele locuri şi lăcaşuri sfinte, pelerinii vin cu rugăciune pentru a mulţumi Domnului pentru toate câte sunt sau pentru a cere sprijin în problemele sufleteşti şi trupeşti.

Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îi cheamă pe credincioşi să se întâlnească cu Dumnezeu în locurile unde au păşit sfinţii, în locurile unde sfinţenia îşi caută culcuş în fiecare suflet. În luna aprilie, pelerinajele interne debutează cu o călătorie spirituală de trei zile în zona Sovata - Sighişoara - Braşov, în perioada 6-8 aprilie.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj, vor fi vizitate următoarele obiective: M-rea „Sf. Ioan“, Turnul clopotniţă, Curtea Domnească (Piatra Neamţ), M-rea Bistriţa, Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Salina Praid, Lacul Ursu, Cetatea Medievală Sighişoara (Turnul cu Ceas, Turnul Cositorarilor, Biserica din Deal),  Biserica Neagră din Braşov, Biserica „Sf. Nicolae“ din Şchei (prima şcoală românească, Tiparniţa Coresi, mormântul lui Nicolae Titulescu), Castelul Bran, Cetatea Râşnov, Poiana Braşov. Pelerinii pot opta şi pentru o deplasare pe Muntele Tâmpa şi o vizită la Muzeul de Istorie a Breslelor şi Biserica Borzeşti.

Tariful este de 500 lei/persoană (grup de minimum 30 de pelerini) sau 575 lei/persoană (grup de minimum 12 pelerini), în preţ fiind inclus transportul auto, 2 nopţi de cazare în Sovata şi Braşov, micul dejun şi însoţitor de grup. 

Unul dintre obiectivele ce vor fi vizitate în acest pelerinaj este Biserica Neagră, simbolul oraşului Braşov, o biserică evanghelică aflată chiar în Piaţa Sfatului. Edificiul a fost construit în jurul anului 1380, în stil gotic, biserica, iniţial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica „Sfânta Maria“. Clădirea a fost parţial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual.

Patru zile de pelerinaj în Maramureş

Un alt pelerinaj este programat în zilele de 21 şi 22 aprilie, la mănăstirile nemţene: Cetatea Neamţ, mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Sihăstria, Secu, Durău, Pângăraţi, Bisericani, Bistriţa, Baraj Bicaz, Lacul Izvorul Muntelui, Biserica Domnească „Sf. Ioan“, Curtea Domnească şi Turnul clopotniţă.

În tariful de 215 lei/persoană (minimum 30 de pelerini) sau 250 lei/persoană (minimum 12 pelerini) este inclus transportul auto; 1 noapte cazare la Durău; micul dejun şi însoţitor de grup.

Cele patru zile de pelerinaj în Maramureş, în perioada 23-26 aprilie, vor oferi pelerinilor ocazia de a vizita obiective deosebite: Biserica Bodan Vodă, mănăstirile Dragomireşti, Bârsana, biserica din Săpânţa, Cimitirul Vesel, Memorialul Durerii, Casa Memorială George Coşbuc, M-rea Tihuţa, Poiana Teiului, dar şi mănăstirile Humor, Voroneţ, Prislop, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate Ciocăneşti, precum şi o deplasare cu Mocăniţa. Tariful este de 550 de lei/persoană, respectiv 650 de lei/persoană, în funcţie de numărul pelerinilor, în preţ fiind inclus transportul auto, cazare 3 nopţi (două la Borşa şi o noapte la Sighetu Marmaţiei / zona Bârsana), micul dejun şi însoţitor de grup.

La sfârşitul lunii aprilie (28 - 29 aprilie), credincioşii pot merge în pelerinaj la mănăstirile din Bacău: Biserica Borzeşti, M-rea Bogdana, Biserica Răducanu (mormântul marelui diplomat şi scriitor Costache Negri), Salina Tg. Ocna (Biserica „Sf. Varvara“, Muzeul Sării, lacul cu apă sărată şi cascada), staţiunea Slănic Moldova, Casa Memorială George Enescu, Biserica Tescani, Biserica Precista, Casa Memorială George Bacovia. În preţul de 230 de lei, respectiv 280 de lei de persoană, sunt incluse următoarele servicii: transport auto; cazare 1 noapte la Slănic Moldova; mic dejun; însoţitor grup.

Pentru înscriere sunt necesare o copie după cartea de identitate şi un avans de minimum 30% din valoarea pelerinajului.

Pelerinaj la Mănăstirea Probota

În data de 29 aprilie, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“ al MMB organizează un pelerinaj de o zi la Mănăstirea Probota, jud. Suceava.

Pelerinii vor vizita Biserica „Sf. Gheorghe“ (Mirăuţi) - Suceava, Mănăstirea „Sf. Ioan“, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Pătrăuţi, Mănăstirea Dragomirna şi Mănăstirea Probota. Tariful este de 100 lei persoană (minimum 30 de pelerini) sau 120 lei/persoană (minimum 12 pelerini), în preţ fiind inclus transportul auto şi însoţitor grup.

Mănăstirea Probota, situată la 31 km de Fălticeni, este unul dintre cele mai frumoase monumente de artă medievală, biserica mănăstirii purtând hramul Sfântului Nicolae. Ctitorie a domnitorului Petru Rareş, a fost înălţată în 1530, în apropierea unei ctitorii a lui Alexandru cel Bun, ale cărei ruine sunt încă vizibile şi astăzi. În jurul bisericii a fost ridicat ulterior un puternic zid de apărare, cu turnuri, iar în biserică, în camera mormintelor, se găsesc osemintele lui Petru Rareş, ale doamnei sale Elena, ale lui Ştefăniţă Rareş, iar în pridvor, alte 13 morminte.

Mitropolitul Dosoftei (1624 - 1693) a trăit o perioadă aici, a terminat edificiile din curte şi trapeza şi a făcut unele reparaţii survenite în urma unui incendiu. În 1964, mănăstirea în care au vieţuit totdeauna călugări s-a desfiinţat, devenind biserică de mir. În 1991 s-a reînfiinţat ca mănăstire pentru călugări, iar în 1994 a fost transformată în mănăstire pentru călugăriţe.

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.