Duminica a doua după Paști la Centrul Eparhial de la Roma | Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania împlinește patru ani de la hirotonia întru Arhiereu

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a aniversat, în ziua de 1 mai 2022, a doua duminică după Paști (a Sfântului Apostol Toma), patru ani de la hirotonia întru arhiereu.

La data de 1 mai 2018 a avut loc hirotonia întru arhiereu a Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, în prezența unui sobor numeros de ierarhi și preoți, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, alături de o mulțime de credincioși prezenți.

Această zi de nespusă bucurie și emoție a fost marcată prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, din incinta Centrului Eparhial de la Roma. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în acești patru ani și în cuvântul de învățătură a evidențiat:

În această duminică, închinată Sfântului Apostol Toma, cuvântul evangheliei este unul care ne marchează. Am văzut cum Domnul se arată ucenicilor, deși erau închiși într-o cameră, ușile fiind încuiate. Apoi vedem pe Domnul care aduce bucurie ucenicilor înfricoșați și iertare pentru faptul că au fugit, L-au părăsit și pentru că au avut dubii în privința Lui. Apostolul Toma, numit de către noi, pe nedrept necredinciosul, a lipsit de la prima întâlnire cu Domnul cel Înviat. El a fost cel care a încreștinat India, unde este cunoscut sub numele de Toma curajosul, pentru că în timp ce toți apostolii stăteau închiși, cu ușile încuiate, Toma a fost singurul care a avut curaj să iasă afară și să se facă văzut. Tot el este cel care a avut curaj să ceară ca să i se arate și lui Domnul, bucurie de care se va împărtăși. Prin arătarea Domnului lui Toma, nouă ni se arată o mare taină: taina arătării rănilor lui Hristos, care vindecă rănile noastre, Pătimirea Lui, care vindecă pătimirea noastră, moartea lui Hristos, care ne dăruiește noua viață.

Această duminică, care mai poartă denumirea și de Paștile mic, este și o preînchipuire a sărbătorii Rusaliilor (Pogorârea Sfântului Duh). Referitor la aceasta, Preasfințitul Părinte Atanasie a subliniat:

Domnul, după ce se arată de două ori ucenicilor, salutându-i cu expresia «PACE VOUĂ», cuvântul dragostei și iertării, a suflat peste ucenici Duhul Sfânt, dându-le apostolilor puterea de a ierta păcatele. Astfel le descoperă ce înseamnă taina iertării, pe care noi, dacă am înțelege-o cu adevărat, am putea-o rezuma în cuvintele: cel ce iartă dăruiește nemurire aproapelui său.

La final, Preasfinția Sa fost felicitat de toți clericii și credincioșii prezenți!

ÎNTRU MULȚI ANI, PREASFINȚITE STĂPÂNE!

***

Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania s-a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău, Republica Moldova, fiind primul din cei doi fii ai lui Eugen și Ala Rusnac. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 15 februarie 2018, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie (Rusnac) a fost ales în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu titulatura „de Bogdania”. În data de 1 mai a aceluiași an, în incinta Centrului Eparhial de la Roma, a avut loc hirotonia întru arhiereu.

Slujirea pastoral – liturgică:

4 decembrie 2008 – este tuns rasofor primind numele de Dionisie în cinstea Sfântului Dionisie Exiguul;

17 ianuarie 2009 – este hirotonit diacon;

16 aprilie 2009 – este hirotonit preot pe seama paraclisului Centrului Eparhial și a Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului de la Roma;

21 aprilie 2011 – este tuns ieromonah pe seama mănăstirii Bivongi, primind la tundere numele de Atanasie, în cinstea Sfântului Atanasie cel Mare;

15 august 2011 – este ridicat la rangul de protosinghel;

15 august 2013 – este ridicat la rangul de arhimandrit (HS 7124 din 10 iulie 2013);

2009 – 2018 – preot slujitor la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de pe lângă Centrul Eparhial de la Roma;

1 mai 2018 – este hirotonit arhiereu – vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei cu titulatura „de Bogdania”.

Studii:

2000 – 2005 – INSA Lyon (Institut National des Sciences Appliqués de Lyon – Franța). A obținut diploma de Inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele. În anul 2002 – Atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon. Între 07/2004 – 01/2005 – Stagiu de specializare în domeniul IT (MT System – Lyon, Franța).

În perioada 2006 – 2010 a urmat cursurile Facultății  de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” de la Paris. A obținut licența în teologie pastorală în anul 2010.

Între anii 2010 – 2012 a urmat cursurile unui Master în Teologie Practică (Drept Canonic), la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” – Sibiu. Lucrarea de Master – „Principii de Teologie Canonică în Diaspora, cu referire specială la Italia”.

Din 02/2011 și până în momentul hirotoniei în treapta de arhiereu a îndeplinit funcția de Vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Sursa: episcopia-italiei.it

Ultimele din categorie