Duminica Iertării, în Parohia Mândruloc. Liturghie Arhierească și Parastas pentru mama Pr. Stareț de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași
Despre rugăciune, iertare, post, neagonisire, dragoste s-a vestit astăzi în Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Mândruloc a Arhiepiscopiei Aradului, acolo unde, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de doi Ierarhi ai Bisericii noastre, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu Părintele Elisei Nedescu, Starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de doi Ierarhi ai Bisericii noastre, Preasfințiul Părinte Nichifor Botoșăneanul, și Preasfințiul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu Părintele Elisei Nedescu, Starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, și un sobor de preoți și diaconi.
Pentru că, pe lângă încărcătura duhovnicească și învățăturile acestei Duminici, ne mai sunt aduse înaintea sufletului și a minții și două chipuri de Sfinte, spre care privind, putem mai lesne să mergem pe Calea Învierii: Sfânta Fotini Samarineanca, astăzi prăznuită, și Cuvioasa Parascheva, de acasă de la care au venit astăzi oaspeții Liturghiei Arhierești săvârșite la Mândruloc, și unde nu puțin timp a slujit și Ierarhul nostru.
Sfânta Fotini, cea care, stând de vorbă cu Mântuitorul la fântâna lui Iacov, a crezut că Fiul lui Dumnezeu este și prin care mulți s-au luminat și au crezut în El, și Cuvioasa Parascheva, candelă vie care ne vorbește de peste veacuri despre milostenie, despre dorul de Dumnezeu și despre cât de important este să auzim cuvântul Evangheliei și să îl lăsăm să lucreze în noi.
În cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a vorbit despre porunca iertării, subliniind că iertarea este un act de credință și, iertând, legătura noastră cu Dumnezeu este mai puternică.
Duminica aceasta este Duminica de început a Postului Mare și în această Duminică numită și Duminica Iertării, Domnul ne pune înainte porunca de a ierta. Evanghelia de astăzi cu aceste cuvinte începe, cu cuvintele pe care le spunem în rugăciunea Tatăl nostru: și ne iartă nouă greșalele noastre precum și noi iertăm greșiților noștri. Ce să iertăm? Să iertăm nedreptatea care ni se face, datoriile nedrepte pe care le dobândim, răul care se face pe nedrept. Iertarea este un act de credință, un act al încrederii noastre că Dumnezeu Cel Drept lucrează în istorie, lucrează în viața noastră și că atunci când un rău este îngăduit în viața noastră, Dumnezeu îl va întoarce în bine. Acel rău nu ne va nimici ființial, căci acel rău ne poate fi spre creștere. Când Dumnezeu ne cere să iertăm o cere în numele credinței în El, înțelegând că El este precum L-a descoperit nouă psalmistul, în psalmul său de laudă: Cel ce face milostenie, Domnul, și judecată tuturor celor ce li se face strâmbătate (Psalmul 102,6). Nu este timp în care Dumnezeu să nu ia aminte la gândul omului, să nu conducă proniator această lume, să nu lumineze pe Cel ce crede în El. Iertarea adevărată nu se poate face decât cu ajutor de la Dumnezeu și cu înțelegerea că El ocârmuiește viața noastră. În orice rău îngăduit Dumnezeu pune o creștere și o revenire mai bogată și mai adâncă decât fără să fi fost acel rău.
La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhii și credincioșii aflați astăzi în împreună-rugăciune s-au făcut părtași și unui moment de suflet al Părintelui Stareț Elisei Nedescu, fiu al comunității din Mândruloc, care a făcut pomenirea Mamei sale, Maria, trecută la cele veșnice în urmă cu șapte ani.
„Am venit astăzi în comunitatea dumneavoastră să împlinesc o datorie de pomenire a mamei Părintelui Elisei, venit de aici, din Mândruloc, acum șapte ani la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași. Este o datorie, ca împărtășind cu Părintele această durere, să pomenim împreună cu dânsul jertfa pe care o mamă o face pentru pruncul său.”, a mai spus Preasfințitul Părinte Nichifor, mulțumind totodată Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru bucuria împreunei-slujiri.
La rândul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a dat slavă lui Dumnezeu pentru această nouă zi de slujire, subliniind frumoasa legătură creată între regiunile țării prin comuniunea Liturghiei de astăzi.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru că și astăzi ne-a învrednicit să venim la biserică să ne pregătim pentru intrarea în Postul Mare, pentru ca mai apoi să ne bucurăm împreună de Înviere. Mulțumim că ne-a învrednicit să ajungem acest moment de iertare, de dragoste, de împăcare și de pornire pe calea cea strâmtă, deloc ușoară a postului, dar care aduce multe bucurii și împliniri duhovnicești. Ne bucurăm de prezența Preasfințitului Părinte Nichifor în această parohie, ca o legătură duhovnicească prin ucenicul său, Părintele Elisei, care a revenit acasă pentru a face pomenirea mamei sale. S-a creat astăzi o legătură frumoasă între regiunile țării noastre, pentru că Părintele Elisei slujește ca stareț la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi din Iași”, în apropierea raclei cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde și eu am slujit multă vreme. Facem prin această slujire de la Vest la Est o comuniune duhovnicească și aprofundată a ceea ce înseamnă slujirea în Biserica noastră Ortodoxă.
Sursa: glasulcetatii.ro