Duminica izgonirii lui Adam din Rai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
Credincioșii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” s-au bucurat duminică de întâlnirea cu Sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, dar și de binecuvântarea arhierească. În Duminica izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și slujitori ai mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În cadrul slujbei, diaconul Ciprian Florea a fost hirotonit întru preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Suceava.
În timpul împărtășirii clericilor, arhim. Paraschiv Dabija a dat citire exegezei Înaltpreasfințitului Părinte Calinic referitoare la Evanghelia Duminicii Izgonirii lui Adam din Rai, „Unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta”. A fost adus în atenție cuvântul Mântuitorul Iisus Hristos referitor la importanța iertării și a postului, acestea, alături de milostenie și rugăciune, fiind considerate adevărate comori ale sufletului. Totodată, a fost subliniat faptul că numai prin apropierea și ascultarea de Dumnezeu putem dobândi aceste daruri de preț în veșnicie.
Şi după ce le-a accesat înţelesul duhovnicesc al postului, Hristos, pentru că orientalii obişnuiau să-şi îngroape avuţiile în loc să le împartă săracilor, le-a vorbit apostolilor despre adevăratele comori: Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. (Matei 6, 19-20). Sfântul Maxim Mărturisitorul învață că mintea, despărţindu-se de Dumnezeu şi lipindu-se de cele materiale, sau se face dobitocească, ca una ce a devenit iubitoare de plăcere, sau sălbatică, războindu-se cu cei din jur pentru acestea. (Filocalia II, p. 66) Într-adevăr, comorile materiale ale acestei lumi sunt, potrivit Scripturii, sortite moliei, ruginii şi carilor. De aceea, ele nici nu pot să ne aducă linişte, fericire, siguranţă. Comoara din cer depinde exclusiv de felul cum gestionăm comoara de fapte bune, aici pe pământ. Exegeţii spun că prea multa îmbogăţire naşte molia şi rugina îngâmfării şi a slavei deşarte. Hoţii care le fură sunt laudele care vin din afară, care sapă mintea şi jefuiesc tezaurul virtuţii. Furia acestor porniri, din păcate, nu cunoaşte limite, căci, spune Mântuitorul, unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta (Matei 6, 21). Astfel de oameni sunt oameni chinuiţi. Nu mai au nici linişte duhovnicească, nici odihnă trupească. Iacov I-a cerut lui Dumnezeu trei lucruri: să fie cu el, să-i dea pâine să mânânce şi haine să se îmbrace (Facerea 28, 20). Hristos numeşte mintea inimă. Desigur, unde se găseşte tezaurul nostru, acolo se găseşte şi mintea noastră. Or, în măsura în care mintea noastră se alipeşte de lucrurile lumii, este robită de ele şi, astfel, îşi pustieşte sufletul de prezenţa lui Dumnezeu.
Nu în ultimul rând, a fost evocat rolul postului în viața creștinului, dat fiind că începe Postul Mare, sau Postul Păresimilor, o perioadă pregătitoare pentru Sfintele Paști, care, prin urcarea treptelor pocăinței, ne dă ocazia de a gusta împreună cu Mântuitorul Hristos din pomul vieții și a ne bucura astfel de lumina Învierii.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic le-a vorbit celor prezenți despre faptul că iertarea este un fel de cheie, iar postul este ușa Împărăției lui Dumnezeu. „Cu cheia iertării deschizi ușa Împărăției lui Dumnezeu, ca să poți cina împreună cu Dumnezeu.” Ierarhul le-a urat tuturor un post binecuvântat și l-a felicitat pe tânărul care a primit în această zi harul preoției.
La final, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare şi pentru sănătate, precum şi o rugăciune special alcătuită pentru începerea postului, pentru ca cei care îşi propun să postească să fie întăriţi de Dumnezeu în hotărârea lor, astfel încât să se bucure de roadele postirii.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro