Duminica a VI-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Duminica a VI-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Momente de împreună rugăciune și aleasă trăire duhovnicească au încununat cea de-a șasea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 24 iulie 2022, zi în care în bisericile ortodoxe este lecturat fragmentul Sfintei Evanghelii despre Vindecarea slăbănogului din Capernaum, minune săvârșită de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în mijlocul credincioșilor și clericilor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-a aflat și Preasfințitul Daniil Densuşeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Ierarhii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta ansamblului arhiepiscopal, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi format din clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, precum și din slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

La momentul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Daniil Densuşeanul, ucenic al Părintelui Arsenie Boca. Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre semnificația celor patru prieteni anonimi care i-au fost alături slăbănogului din Capernaum:

Nu poate fi vindecare trupească și sufletească fără iertarea păcatelor prin pocăință, spovedanie, dezlegare, mărturisire, canon, umilință și toate cele ce se cuvin a fi împlinite și sunt rânduite. (…) Patru prieteni cu iubire, cu milă, cu interes, cu preocupare pentru prietenul lor slăbănog, bolnav. Pentru că și noi suntem slăbănogi, fiecare în parte avem bolile noastre sufletești și trupești, păcatele ne slăbănogesc, ne îmbolnăvesc, lumea întreagă este bolnavă (…) și cu toții avem nevoie de cei patru prieteni. (…) Cei patru prieteni ai slăbănogului din Capernaum ar mai putea fi cei patru sfinți proroci mari ai Vechiului Testament, Isaia, Ieremia, Iezechiel și Daniel. Avem nevoie de prietenia celor patru proroci mari, avem nevoie de Liturghia, de viziunea, de cântarea serafimilor, de cărbunele cel aprins din vedenia Sfântului Proroc Isaia. (…) Cei patru prieteni, în viziunea mea teologică, ca arhiereu, din Noul Testament, de care fiecare slăbănog și noi toți împreună avem nevoie, sunt cei patru sfinți evangheliști.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Calinic a prezentat cartea publicată zilele acestea de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în semn de omagiu pentru părintele proin-stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel nou de la Suceava”, trecut la Domnul la 16 iulie 2022, Arhimandritul Grigorie Halciuc, Un stareț îndelung răbdător, evlavios și statornic – Două interviuri pentru eternitate, lansând îndemnul: „Cei care nu l-ați cunoscut, și sunt sigur că foarte mulți nu ați reușit să pătrundeți în taina sufletului sfinției sale, vă puteți procura cartea de la pangarul mănăstirii”.

A urmat săvârșirea slujbei de pomenire pentru sufletul părintelui Grigorie, cel mai longeviv stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, fiind totodată și cel care a desfășurat activități de mare anvergură pentru așezământul monahal.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate și a înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru binecuvântarea pământului cu ploaie. Astăzi, în întreaga eparhie a Sucevei și Rădăuților au fost rostite cereri speciale la vreme de secetă, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniștită spre rodire a pământului.

Și în această zi, credincioșii prezenți au avut bucuria de a se închina la racla cinstitelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni, grabnic ajutător și mângâietor.

 

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: