Duminica a VII-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Zi deosebită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, 23 iulie 2023, în Duminica a VII-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este lecturată pericopa evanghelică referitoare la minunea vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum. Bucuria întâlnirii credincioșilor cu Sfântul Mare Mucenic Ioan prin închinarea la sfintele sale moaște a fost sporită de primirea arhiereștii binecuvântări.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta așezării monahale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul Eparhial, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.
La momentul rânduit, teologul Giovani Zgîmbău a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Ițcani din Suceava, iar diaconul Cristinel Constantin Cîrdei a primit hirotonia întru preot pe seama Mănăstirii Bogdana, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Bogdan-Florin Chiriluță de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” Câmpulung Moldovenesc. Sfinția sa a prezentat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi cu privire la cele două minuni săvârșite de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, evidențiindu-I rolul de tămăduitor, punctând totodată că sănătatea este unul dintre nenumăratele daruri și binecuvântări cu care creștinii sunt înzestrați de către Preamilostivul Dumnezeu.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, dar și pentru cei aflați în examene, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.
Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și i-a felicitat pe cei au primit cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu darul hirotoniei. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit faptul că în această seară racla care adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va poposi pentru câteva ore în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Bosanci II, spre bucuria tuturor credincioșilor din zonă.
Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan ce are ca destinație localitatea Bosanci va fi întâmpinată de către fii ai satului alături de un sobor de preoți și diaconi. Cinstitele moaște vor fi așezate spre închinare în biserică pentru întreaga noapte din 23 spre 24 iulie 2023, Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, binecuvântându-i astfel pe toți cei care i se închină și îi aduc prinos de dragoste și mulțumire.
Vor fi săvârșite apoi Slujba de Priveghere și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, iar la ora 5:00, în dimineața zilei de 24 iulie, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va însoți odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la începutul secolului al XV-lea. Pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro