Educaţia la poporul ales

Prezentare de carte

Educaţia la poporul ales

    • Educaţia la poporul ales
      Educaţia la poporul ales

      Educaţia la poporul ales

Vă invit la lectură cu luare aminte la faptul că în contextul unei societăţi secularizate şi globalizate, raportarea la fundamentele biblice şi păstrarea identităţii de credinţă sunt responsabilităţi pentru fiecare creştin şi pentru Biserică, în general.

Vă propun spre lectură o carte apărută în 2011 la Editura Doxologia în Colecţia Episteme: "Educaţia la poporul ales", autor Cătălin Vatamanu.  Elaborată iniţial ca lucrare de doctorat  abordează un domeniu teologic biblic pe cât de actual şi important, pe atât de delicat şi sensibil pentru societatea modernă.

Volumul poate fi considerat o reevaluare a problematicii educaţionale din perspectivă biblică. Abordarea unui astfel de subiect, inedit în cercetarea  biblică ortodoxă, este necesară astăzi  pentru a aduce în prim plan tinerilor repere credibile şi motivaţii cât mai convingătoare pentru stabilirea unui acord între axiologia acestora şi valorile tradiţionale autentice.

Astăzi, parcă mai mult ca oricând, îndemnul divin „Ascultă…!”, „Ia aminte…!”, precum şi glasul de avertizare al profeţilor, trebuie să găsească un răspuns în societatea civilă, începând cu tinerii. De aceea, este necesară o reevaluare a problematicii educaţionale şi din perspectivă biblică, pentru că valorile educative veterotestamentare, ale responsabilităţilor faţă de Dumnezeu, faţă de sine, faţă de familie şi faţă de comunitate, rămân de referinţă pentru evoluţia spirituală a omului.

Actualitatea şi noutatea ştiinţifică a cercetării constă în primul rând în faptul că subiectul instruirii şi educaţiei la poporul ales este insuficient explorat în literatura de specialitate, dar şi în necesitatea de a oferi o paradigmă a ceea ce a însemnat textul revelat pentru israeliţi. Noutatea tratării temei stă şi în faptul că reevaluează problematica educaţională biblică prin prisma unei viziuni moderne, construite pe abordarea trans-, inter- şi pluridisciplinară, interpretările propunând un model integrat de analiză a domeniului instruirii şi educaţiei. Cele mai multe subiecte cercetate şi prezentate în lucrarea propusă sunt de totală noutate pentru cercetarea biblică românească.

Timpul la care se raportează această cercetare este cel biblic, atunci când omul era educat în spiritual celor mai înalte responsabilităţi faţă de sine, faţă de familie, de comunitate şi implicit, faţă de Dumnezeu.

Demersul investigativ porneşte cu studiul fenomenului educaţional la popoarele Orientului Apropiat Antic, fiind analizate aspectele instructiv-educative din societăţile egiptene şi mesopotamiene. Delimitarea lingvistică privind actul educaţiei în literatura ebraică are rolul de o înlătura de la început orice neclaritate de fond privind interpretarea textului sacru şi constituie un fundament teoretic şi metodologic solid pentru înţelegerea mai cuprinzătoare şi mai nuanţată a diferitelor aspecte educaţionale, în contextul societăţii orientale antice. Acest demers oferă educaţiei veterotestamentare un cadru lingvistic, conceptual şi metodologic, care nu este suficient de bine conturat în prezent în literatura de specialitate.

Conform spuselor pr. conf. dr. Constantin Preda al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti: “Este important pentru noi cei de astăzi să revedem metodele de educaţie, întorcându-ne la scripturile de Dumnezeu insuflate, pentru a găsi în ele stimulii necesari unei reînnoiri a pedagogiei la toate nivelurile. Întreaga Scriptură este un manual de educaţie. Poporul ales, ca popor al cărţii, este un popor la şcoala lui Dumnezeu. Documentarea ştiinţifică a autorului se bazează pe cercetarea şi selectarea unei bogate bibliografiii de specialitate prelucrate într-o formă originală, cu simţ critic şi creativ, reuşind să alcătuiască o sinteză de mare valoare.”

Vă invit la lectură cu luare aminte la faptul că în contextul unei societăţi secularizate şi globalizate, raportarea la fundamentele biblice şi păstrarea identităţii de credinţă sunt responsabilităţi pentru fiecare creştin şi pentru Biserică, în general.

Cartea "Educaţia la poporul ales", autor Cătălin Vatamanu, poate fi cumpărată de la magazinul oline Doxologia, de la librăriile Doxologia, precum şi de la celelalte librării din Iaşi şi din ţară.