Proiectul „Valori culturale românești”, la ediție aniversară

7 Noiembrie 2018 14:29 Educaţie

În această frumoasă toamnă de An Centenar 2018, elevi și profesori de la două școli de tradiție - Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași - se reunesc în capitala Moldovei cu prilejul celei de a XX-a ediții a Proiectului educațional interjudețean „Valori Culturale Românești”. Această ediție se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie și va fi găzduită de către Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
 

Proiectul se desfășoară sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratelor Școlare Județene Iași și Neamț și este înscris în programul manifestarilor naționale organizate în anul școlar 2018-2019. Aceasta întâlnire de suflet se organizează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și reunește peste 250 de elevi și cadre didactice din cele două instituții partenere - Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, sub semnul credinței, patriotismului și spiritualității. Participanții vor sărbători în capitala Moldovei împlinirea unui veac de la marea împlinire a poporului român - formarea statului național unitar.

Proiectul își propune ca prin activități științifice, artistice și sportive, să dezvolte sentimentul apartenenței și identității românești, stimulând cooperarea și intrajutorarea între tineri . O direcție prioritară a proiectului este încurajarea creativității și a interesului pentru cercetarea și cunoașterea personalităților care au ilustrat istoria națională și activitatea Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, prin cercetarea evenimentelor care au influentat evoluția romanilor în spațiul est-european, proiectul insistă pe prezentarea obiectivă, în spiritul adevărului istoric a contribuției românilor la moștenirea culturală a Europei.

Rezultatul unui efort colectiv, „România dodoloață”, cum sugestiv a caracterizat-o Lucian Blaga, este supremul argument că în momentele decisive ale istoriei românii au reușit să constituie o singură națiune, solidară și puternică. Idealul reîntregirii neamului românesc a fost obiectivul fundamental al înaintașilor noștri, iar reușita lor reprezintă cea mai mare realizare din istoria națiunii române.

Manifestare școlară de tradiție, unică în regiunea Moldovei, „Valorile”, așa cum este cunoscută în rândul elevilor, are că principale obiective: cultivarea patriotismului prin cunoașterea istoriei naționale și prețuirea înaintașilor, formarea unor generații de tineri educați în spiritul valorilor autentice, buni cunoscători ai tradițiilor și specificului românesc.O direcție importantă este dedicată cunoașterii locului și rolului Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea identității românești, în promovarea valorilor și tradițiilor specifice spiritualității ortodoxe. Proiectul își propune să ofere tinerilor, prin invitarea unor personalități din mediul academic, modele umane autentice, adevărate repere morale și științifice.Într-o societate românească aflată într-un moment de criză profundă, acest fapt are o importantă deosebită pentru ținerii implicați.

Programul celor trei zile

Ediția XX va debuta vineri, 9 noiembrie, prin participarea elevilor la vernisajul expoziției de fotografie dedicată Părinților fondatori ai României Mari. Realizată de prof. Sorin Sitea, expoziția de pe holul central al Colegiului „Mihai Eminescu” cuprinde 33 de personalități din Basarabia, Bucovina și Transilvania care au contribuit la Unirea tuturor românilor.  În cadrul unor ore deschise consacrate momentului istoric de la 1 decembrie 1918 și rolului personalităților în realizarea Mării Uniri, prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu va analiză împreună cu elevii acele lucruri și atitudini care  îi apropie și îi separă pe români la un secol de la unire. Pr. prof. Viorel Laiu, directorul Seminarului „Veniamin Costachi”, alături de prof. Daniela Pleșca și  prof. Anișoara Magdalinis vor răspunde interesului elevilor ieșeni  prin ora sugestiv intitulată „Întreabă preotul”. Cu acest prilej, elevii și profesorii vor dialoga despre speranțele și întrebările tinerei generații.  Festivitatea de deschidere a ediției jubiliare va avea loc în eleganta sală „Henri Coandă” a Complexului Muzeal Național „Moldova” -Iași. Directorul Colegiului Național Mihai Eminescu”, prof. dr. Gabriela Săndulescu, va adresă cuvântul de Bun venit. Cu acest prilej, participanții și invitații vor rememora amintirile edițiilor proiectului, prin intermediul unui film realizat  de Eduard Coman, David Viziteu și Cosmin Gafta, elevii Colegiul „Mihai Eminescu”. În semn de apreciere, organizatorii vor acorda diplome de excelență unor oameni inimoși care au sprijinit cu generozitate derularea acestui ambițios proiect educațional. Momentul festiv va fi întregit printr-un concert în onoarea făuritorilor României întregite, susținut de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” - Iași, dirijor prof. Mihai Ursache și de Orchestra de suflători a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” - Iași, condusă de prof. Sergiu Sandu.

Invitatul zilei va fi părintele arhimandrit Mihail Daniliuc de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, care va susține la ora 16:30, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului mitropolitan din Iași conferința cu tema „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”. Părintele profesor va încerca să surprindă sacrificiile și  contribuția Bisericii și a ierarhilor ei  la înfăptuirea actului de energie națională din fericitul decembrie 1918. Seara va fi dedicată teatrului, participanții fiind invitați să vizioneze piesa  „Moartea unui artist” de Horia Lovinescu, pusă în scenă de actorii Naționalului ieșean.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la orăa 10:00, în Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii, distinsul istoric Cătălin Turliuc va propune participanților o temă de actualitate – „Reflecții asupra unui destin istoric. Românii și Marea Unire”. Personalitate cunoscută și apreciată în mediul academic național, reputatul profesor va propune asistenței o viziune originală asupra celui mai important moment din istoria națiunii române. Sub semnul prieteniei, elevii celor două prestigioase instituții școlare vor concura în cadrul Concursului de istorie și religie „Oltea Doamna”, într-o ediție dedicată evenimentului de la 1 decembrie 1918.

Totodată, la un secol de la întregirea României, elevii vor vizita o parte din locurile simbol ale Iașilor și vor onora personalitățile care au făcut posibilă Marea Unire, prin depunerea unei coroane de flori la Monumentul Unirii, situat în fața Universității de Medicină „Grigore T. Popa”. Ziua se va încheia cu evenimentul sportiv  găzduit de Liceul cu Program Sportiv Iași. Într-un joc al orgoliilor, echipele de fotbal a celor două școli vor luptă, sub semnul fair-play, pentru „Cupa Prieteniei”.

Duminică, 11 noiembrie, elevii și profesorii vor participa la Sfântă Liturghie dedicată eroilor înfăptuitori ai României Mari. Evenimentul va avea loc la Biserica Banu, unul dintre cele mai frumoase așezăminte ortodoxe din oraș.

A XX-a ediție a Proiectului „Valori Culturale Românești” se va incheia în frumoasa curte a Colegiului Eminescu, unde participanții vor asista la dezvelirea plăcii aniversare dedicată Părinților fondatori ai României Mari și vor planta stejarul Unirii și al Valorilor.

Eveniment de înaltă ținută, proiectul „Valori Culturale Românești” este sprijinit și la această ediție de parteneri importanți din mediul academic și cultural ieșean: Institutul de Istorie '„A.D.Xenopol'”- Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Institutul Ecumenic '„Sfântul Nicolae'”- Iași, Universitatea '„Al. I. Cuza'”- Iași, Facultatea de Istorie Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Asociația „Oltea Doamna”- Iași,Colegiul Național de Artă '„Octav Băncilă”- Iași. Pentru suportul acordat în organizarea evenimentului, adresăm calde mulțumiri prof. univ. dr. Petronel Zahariuc - decanul Facultății de Istorie Iași, dr. Lăcrămioara Stratulat - managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” - Iași, dr. Senică Turcanu - director al Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” - Iași. Importante instituții media locale și naționale  promovează această ediție jubiliara: Radio Iași, Radio Trinitas, Agenția de știri Basilica, Ziarul Lumina, Doxologia.ro și o serie de publicații online din Iași.

O mențiune specială este dedicată unor oameni excepționali care au înțeles că educația de calitate și viitorul copiilor noștri nu se poate realiza numai cu vorbe deșarte, ci mai ales prin fapte: Alina Șofron-director General S.C. Chambon S.R.L. Iași, Narcis Popa - director General S..C. Kolos Group S.R.L. Iași, Ioana Olărescu - director General Frarom Internațional Est S.R.L. Iași, Corneliu Miron - director General Prety Smile Clinica Stomatologica Iași, Mihaela Spânu - director General Lee's Catering S.R.L. Iași, Dan Mihoci - director General „Casa Ta”. Calde mulțumiri se cuvin domnilor Dorin Bercea și Călin Gafta care au fost alături de coordonatori în organizarea acestei manifestări. Cu încredere în valorile autentice promovate în cadrul „Valorilor Culturale Românești”, acești oameni generoși au demonstrat din nou că o colaborare reală și activă dintre profesori și părinți poate oferi rezultate de calitate și de durată. La bună desfășurare a acestei manifestări s-au implicat în mod special și câțiva elevi de la Colegiul Eminescu: David Viziteu, Cosmin Gafta și Eduard Coman în realizarea filmului ediției, Dragoș Bejenariu Sonia Sitea și Ecaterina Dăscălescu în proiectarea activităților.

Proiectul „Valori Culturale Românești” reprezintă un reper în plan educațional apreciat și recunoscut la nivelul învățământului ieșean. Organizarea acestui eveniment este posibilă și datorită ajutorului acordat de cele două instituții partenere, prin prof. dr. Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” - Iași și pr. prof.Viorel Romus Laiu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Rezultat al eforturilor profesorilor din cadrul Colegiului „Mihai Eminescu”, ediția XX se dorește o reușită deplină. Prin dăruirea și implicarea acestora, prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, prof. Daniela Pleșca, prof. Anișoara Magdalinis, „Valorile” au demonstrat competență și pregătirea profesională a unor oameni dornici să producă, în plan educațional, calitate și valoare.

La 100 de ani de la marea împlinire a poporului român, putem afirmă că România de astăzi și cea de mâine se pot construi numai prin respectul față de înaintași și atașamentul față de adevăratele valori: memorie și credință, adevăr și demnitate, loialitate și respect. (Prof. Sorin Sitea)       

Ultimele din categorie