Sfântă Liturghie săvârșită la finalul celei de-a II-a ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași

30 Septembrie 2018 23:31 Tudorel Rusu Educaţie

În ultima zi a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, ce s-a desfășurat în perioada 26 -30 septembrie în capitala Moldovei, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, în sobor numeros de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Atena, Grecia și Grupul Psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi a continuat sâmbătă, 29 septembrie 2018, cu lansarea volumului „Chinonicarul Vechilor Dascăli”, o colecție de muzică psaltică în limba română ce conține exclusiv chinonice ale vechilor compozitori din perioada bizantină și postbizantină, exighisite în noua notație de către Hurmuz Hartofilax. Evenimentul a avut loc în sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași.

Traducerea în limba română a cărții a fost asigurată de către Adrian Sîrbu, președintele Asociației Culturale „Byzantion” și director artistic al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, în colaborare cu Irina Cusnir. Lucrarea face astfel accesibil tuturor psalților din România un repertoriu pe cât de vechi și complex, pe atât de necesar la fiecare slujbă a Sfintei Liturghii, urmărindu-se prin aceasta încurajarea practicării în strana românească a acestui gen compozițional.

La final, Grupul psaltic „Byzantion”, împreună cu cei prezenți în sală, au intonat una din lucrările din volumul lansat în această zi, Chinonicul zilei de sâmbătă.

Galerie Foto de la eveniment: https://doxologia.ro/foto-ibmf-2018-lansarea-cartii-chinonicarul-vechilor-dascali

Ropote de aplauze pentru prestația Ansamblului de Muzică Veche Sacră „Sirin” din Rusia

Ziua de sâmbătă a continuat la Casa de Cultură a Studenților din Iași cu un Concert de Muzică Veche Bisericească Slavonă, susținut de Ansamblul de Muzică Veche Sacră „Sirin” din Moscova. Repertoriul, alcătuit din cântece interpretate fără acompaniament instrumental, dar și cântece acompaniate de caterincă (minavet), a constat în cântări bisericești, stihuri duhovnicești - stil vechi de muzică bisericească din folclor și muzică bisericească contemporană. Prezentatorul evenimentului a fost pr. Bogdan Țifrea, redactor șef al studioului Radio Trinitas din Iași.

Membrii Ansamblului de Muzică Veche Sacră „Sirin” a încântat auditoriul ieșean timp de două ore, stârnind la final ropote de aplauze.

Galerie Foto de la eveniment: https://doxologia.ro/foto-ibmf-2018-concert-de-muzica-veche-bisericeasca-slavona

Ansamblul Sirin a fost fondat în 1989 de Andrei Kotov. Ansamblul a reprezentat Biserica Rusă și muzica duhovnicească de inspirație folclorică în turnee mari în Rusia și Europa câștigând și fiind recunoscută la multe concursuri corale. Sirin a luat parte la primul Simpozion European pentru Muzică Corală în Ljubliana, Simpozionul Mondial de Muzică Corală de la Rotterdam, a susținut concerte la diferite festivaluri cum ar fi Festivalul de la Thoronet, Festivalul din Vechiul Lyon (Franța), Musica Sacra din Marktoberdorf (Germania), Festivalul Coral Internațional din Cork (Irlanda), Festivalul de Muzică Sacră din Fribourg (Elveția), Festivalul de Muzică Sacră din Fez, Festivalul de Crăciun din Bangkok (Thailanda), Europalia (Belgia), și multe altele. De asemenea, reprezentațiile Ansamblului Sirin au fost incluse în programul de sărbătorire a 2000 de ani de creștinism la Ierusalim.

Pe lângă activitatea cu ansamblul, Andrei Kotov duce o intensă activitate pedagogică, continuă să lucreze cu grupuri folclorice. Printre muzicieni, el este considerat un „maestru al sunetului”. Este un cunoscător fin a muzicii spirituale, folclorice și medievale, având o vastă experiență de colaborare cu muzicieni etno-jazz, compozitori și interpreți de muzică contemporană unindu-i pe toți în jurul unei idei comune.

„Vor fi scoase la iveală zilele acestea foarte multe dintre păcatele creștinilor și în special ale noastre, ale preoților”

Astăzi, în ultima zi a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași, în sobor numeros de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Atena, Grecia și Grupul Psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași.

După citirea pasajului evanghelic, părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor și președintele Festivalului, a ținut un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a făcut referire la final și la Referendumul pentru familie, ce va avea loc în zilele de 6 și 7 septembrie: „Un lucru care se va întâmpla zilele acestea, înainte de Referendum, este acela că vor fi scoase la iveală foarte multe dintre păcatele creștinilor și în special ale noastre, ale preoților. Se va vorbi despre mașinile noastre, despre vilele noastre, despre salariile noastre, despre felul în care ne îmbrăcăm, despre ciudățeniile noastre, despre lucrurile pe care le facem. Nu uitați că, în primul rând, aceasta nu are nimic de a face cu adevărul că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie; sunt două teme distincte. În al doilea rând, dacă noi suntem considerați nevrednici pentru că sunte greșelnici - și suntem - de dragul Părintelui Cleopa de la Sihăstria, mergi la Referendum! Lasă păcatul meu și du-te de dragul Părintelui Paisie, care în timpul comunismului știa să pună cuvânt de mângâiere acolo unde feciorii celor care ne băgau în închisori astăzi ne judecă. De dragul Părintelui Teofil Pârâianu, care l-a cunoscut pe Părintele Arsenie Boca și a vorbit despre momentele acestea prin care trecem. De dragul Părintelui Dumitru Stăniloae; trei ani de zile a făcut pușcărie pentru un astfel de popor. Pentru un Petre Țutea, pentru Nicolae Steinhardt, pentru toți aceia știuți și neștiuți care au înfundat pușcăriile comuniste, pentru Sfinții la care v-ați plecat genunchii atunci când ați avut greutăți, pentru aceia să mergeți la Referendum, nu pentru păcatele mele. Aduceți-vă aminte că Părintele Justin Pârvu acum câțiva ani a trecut la Domnul și dacă ar fi fost în mijlocul vostru, popor al lui Dumnezeu, ce ți-ar fi spus?. Să-i crezi pe toți cei care îți înjură credința și batjocoresc toate lucrurile acestea bune și sfinte în care credem? Că asta am ajuns: în loc să vorbim de frumusețea credinței creștine, ne războim în cuvânt pentru că nu se mai poate; lumea o ia la vale și mulți dintre noi privim bucuroși, comozi și nebăgători de seamă cum lucrul acesta se întâmplă”.

Galerie Foto de la eveniment: https://doxologia.ro/foto-ibmf-2018-sfanta-liturghie-la-finalul-celei-de-doua-editii-festivalului-de-muzica-bizantina-de

Ediția a II-a a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași s-a încheiat în această seară, la Catedrala mitropolitană din Iași, cu concertul „Scara virtuților” de Grigorios Stathis, o lucrare psaltică interpretată de Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Atena - Grecia și Corul Academic „Byzantion” din Iași.

De la același autor

Ultimele din categorie