În Egipt au fost închise 50 de biserici din motive de securitate

Religia în lume

În Egipt au fost închise 50 de biserici din motive de securitate

    • În Egipt au fost închise 50 de biserici din motive de securitate
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

„Acum câteva săptămâni, o biserică în construcție din satul Swada din Minya a fost atacată de 400 de tineri musulmani, incitați de către oficialii locali. După atac, biserica, deși avea toate avizele necesare, a fost închisă de aceiași oficiali egipteni. O biserică dintr-un sat cu 3000 de creștini!”

Drama creștinilor din Egipt care țin de Patriarhia Alexandriei și a toată Africa, dar și a celor aparținând Bisericii Copte se accentuează de la zi la zi. Deși autoritățile egiptene garantează dreptul la adunare a comunității creștine (după revolta din piața Tahir, care a avut loc în anul 2013), grupările fidele Frăției Islamice se manifestă din ce în ce mai evident.

La sfârșit de iunie 2015, jurnalistul sirian Raymond Ibrahim scria despre biserica închinată Maicii Domnului din localitatea Helwan, care a fost martora unui eveniment ce avea să schimbe destinul întregii comunități creștine din oraș. Lângă principalul pilon de susținere al bisericii a fost plasată o bombă de mare calibru, bombă ce fusese programată să explodeze în dimineața următoare, când poporul se aduna la Liturghie. Din rânduiala lui Dumnezeu, bomba a fost descoperită la timp – autoritățile guvernamentale reușind să o dezamorseze.

În acest context tensionat, parlamentarul creștin Tharwat Bukhit a susținut o conferință de presă în care a prezentat situația reală a bisericilor creștine din Egipt: „Astăzi, la început de 2016, în țara noastră există aproximativ 50 de biserici care sunt închise din motive de securitate. De frica atentatelor, foarte multe comunități au sărbătorit Nașterea Domnului în aer liber sau în corturi, locuri în care persoanele pot fi evacuate ușor. Acum câteva săptămâni, o biserică în construcție din satul Swada din Minya a fost atacată de 400 de tineri musulmani, incitați de către oficialii locali. După atac, biserica, deși avea toate avizele necesare, a fost închisă de aceiași oficiali egipteni. O biserică dintr-un sat cu 3000 de creștini!”

Citește despre: