Eminescu, omagiat la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” și Centrul Cultural din Vânători-Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Eminescu, omagiat la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” și Centrul Cultural din Vânători-Neamț

Ample manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și poetului Mihai Eminescu s-au desfășurat și anul acesta la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, dar și la Centrul social-cultural „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamț, județul Neamț. Aceste evenimente au marcat atât celebrarea culturii poporului român, cât și împlinirea a 175 de ani de la nașterea celui ce reprezintă „expresia integrală a sufletului românesc”, așa cum îl numea Nicolae Iorga pe poetul național.

Evenimentele au început dimineața la școala teologică nemțeană, în biserica „Sfântul Ioan Iacob” din incinta Seminarului, printr-o slujbă de pomenire pentru poet și familia acestuia, oficiată de un sobor de preoți profesori, condus de pr. prof. dr. Viorel Laiu, directorul instituției de învățământ.

În Sala de festivități a Seminarului, a urmat o prelegere susținută de poetul și criticul literar Daniel Corbu, intitulată „Eminescu și misiunea christică pentru poporul român”. Invitatul a vorbit elevilor despre importanța operei eminesciene, despre actualitatea acesteia și i-a îndemnat să-l citească pe Eminescu pentru a descoperi genialitatea „omului deplin al culturii române”. Printre altele, a afirmat: „Un spirit precum Mihai Eminescu nu putea să rămână în cultura română doar prin simple afirmații encomiastice de genul: spirit tutelar, cel mai mare poet, personalitate monumentală, geniu național etc. De fiecare dată trebuie făcută o coborâre în epocă, în timpul său, pentru a urmări structurile culturale existente la apariția sa, realizate de înaintașii venerați în «Epigonii». La fel de important este să urmărim anvergura operei eminesciene și influența acesteia, raportat numaidecât la spiritualitatea ortodoxă românească.”

În cadrul manifestării, a avut loc și un atelier de creație, unde elevii au realizat scurte catrene dedicate poetului. Deoarece la Seminarul nemțean învață și adolescenți care au studiat în diferite țări europene, aceștia au recitat un fragment din poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!” în limbile engleză, franceză, portugheză, italiană, germană, rusă, ucraineană, dar și în limba latină. Două eleve talentate de la secția Patrimoniu Cultural au recitat poezia „Glossă”. Elevii au fost coordonați de profesorii de limba și literatura română Cristina Grigore și Laura Panaite.

De asemenea, corurile „Victor Ojog” și „Gloria Dei”, coordonate de pr. prof. Marius Brumă și prof. Marius Corugă, au interpretat câteva dintre cele mai frumoase melodii pe versuri eminesciene. Seminariștii de la secția Patrimoniu Cultural, sub coordonarea prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țârdea de la catedra de Arte, s-au exprimat prin culoare, realizând o expoziție de lucrări plastice inspirate din opera „Luceafărului poeziei românești”.

O altă expoziție, de cărți și manuscrise datate din secolul al XIX-lea, aflate în patrimoniul bibliotecii de la Seminarul nemțean, a fost prezentată asistenței. La final, scriitorul și criticul literar Daniel Corbu a primit din partea părintelui director, pr. prof. dr. Viorel Laiu, o diplomă de excelență pentru susținerea și promovarea culturală a școlii nemțene. Părintele director i-a felicitat pe toți participanții la evenimentul organizat în cinstea culturii românești și a poetului Eminescu, afirmând: „Nu se putea alege o zi mai potrivită pentru omagierea culturii noastre decât cea în care îl sărbătorim pe Eminescu, omul deplin al ei. Poetul și-a dobândit acest nume prin incontestabila-i trudă pe tărâm cărturăresc și patriotic, fără vreo influență sau sentință arbitrară venită de undeva, fără ca vreun for academic, politic sau juridic să i-l fi atribuit. Eminescu, prin propria-i gândire și simțire, a creat valori naționale fără seamăn.”

După momentul sărbătoresc de la școala teologică nemțeană, elevii seminariști care au creat momentele artistice, însoțiți de părintele director și de profesorii coordonatori, s-au îndreptat către Centrul social-cultural „Mihail Sadoveanu” din comuna Vânători-Neamț. Aici, alături de colegii lor de la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Neculau”, îndrumați de doamna profesor Nadia Mihaela Sângeap, directorul instituției de învățământ, au prezentat un amplu program artistic dedicat culturii naționale și poetului Mihai Eminescu, moderat de doamna Filomena Corbu.

Scriitorul și criticul literar Daniel Corbu a susținut și aici o prelegere dedicată „omului deplin al culturii naționale”. Au mai susținut mici prelegeri pr. prof. dr. Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, Simona Dumitriu din partea OMD Vânători-Neamț, domnul Robert Bârliba, administrator public la Primăria Vânători-Neamț, ca delegat al doamnei primar Maria Petrariu, și arhim. Mihail Daniliuc.

Manifestările de la Vânători-Neamț au fost organizate de Primăria comunei Vânători-Neamț, Organizația de Management al Destinației Locale Vânători-Neamț, Liceul Tehnologic „Arhim. Chiriac Neculau” din localitate, Asociația culturală „Feed-back” și Asociația culturală „Vovidenia-Neamț”.

Toate aceste evenimente spirituale și cultural-artistice stau sub semnul recunoștinței față de creatorii culturii naționale și față de Mihai Eminescu, care a știut să creioneze, prin inegalabile scrieri, sufletul neamului său, tălmăcind în cuvinte alese credința și istoria acestuia, creațiile populare, virtuțile și scăderile, năzuințele, dar și poticnelile confraților, bucuriile, apăsările și dorurile lor. De aceea, prin el, cultura română a atins sublimul, iar fără el nu ar fi fost deplină, căci, nu-i așa?, „ce săraci am fi fără Eminescu”.

Citește despre: