Zi de sărbătoare pentru românii ortodocși din Gyula-Ungaria

Joi, 3 decembrie 2015, Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula-Ungaria și-a serbat, cu anticipație, hramul.

Comunitatea ortodoxă românească din Gyula-Ungaria a sărbătorit, cu anticipație, joi, 3 decembrie 2015, hramul Catedralei episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae”. Și în acest an, sărbătoarea a reunit zeci de credincioși din Ungaria și România, ierarhi, preoți și invitați de la mai multe eparhii din țară. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și la invitația Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei ortodoxe române din Ungaria, a fost prezent la hram și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, format din Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei ortodoxe române din Ungaria, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Alături de localnici, la slujbă au luat parte oficialități locale și reprezentanți ai diplomației românești de la Budapesta, credincioși, monahi și monahii de la mai multe parohii și mănăstiri din țară, dar și numeroși copii de la grădinița și liceul românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul studenţilor teologi de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara, condus de diac. lect. univ. dr. Ion Alexandru Ardereanu. După slujbă, copiii prezenţi au susţinut un recital de cântece şi poezii închinate Sfântului Nicolae, iar în final, aceştia au fost răsplătiţi cu dulciuri.

Sursa: http://mitropolia-banatului.ro/zi-de-sarbatoare-pentru-romanii-ortodocsi-din-gyula-ungaria/

Ultimele din categorie