Din toamnă, românii din diaspora pot studia teologia ortodoxă în limba maternă

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Din toamnă, românii din diaspora pot studia teologia ortodoxă în limba maternă

    • Din toamnă, românii din diaspora pot studia teologia ortodoxă în limba maternă
      Din toamnă, românii din diaspora pot studia teologia ortodoxă în limba maternă

      Din toamnă, românii din diaspora pot studia teologia ortodoxă în limba maternă

Biserica Ortodoxă Română vine în sprijinul românilor din diaspora care doresc să studieze teologia ortodoxă în limba maternă. O extensie universitară a Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a fost înfiinţată în Italia, la Roma. Primii studenţi vor începe cursurile în toamna acestui an.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a acordat joi, 6 aprilie, diploma „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul cu medalie” doamnei director general Luminița Matei, din cadrul Ministerului Educației Naționale, și domnului profesor Iordan Petrescu, președintele Agenției române pentru asigurarea calității învățământului superior. Distincţiile au fost acordate în semn de recunoştinţă pentru eforturile depuse în vederea realizării acestui proiect.

Prin înfiinţarea acestei extensii universitare ne dorim să dezvoltăm mai mult activitatea misionară a Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat părintele Florin Marica, Consilier Patriarhal – Sectorul Învăţământ al Patriarhiei Române.

După decernare, Preafericitul Părinte Patriarh a vorbit despre importanța învățământului teologic în diaspora. „Formarea preoţilor care păstoresc comunităţi româneşti din străinătate este esenţială, a evidenţiat Părintele Patriarh.

Până acum mulţi dintre ei veneau, parcurgând distanţe imense, pentru a susţine examene la diferite facultăţi din ţară, mai ales din Transilvania. Acum vor merge profesorii spre ei. La Roma vor avea ocazia să îşi continue studiile, unii să înceapă studii mai aprofundate şi astfel să definitiveze formarea lor teologică, socială şi misionară, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a explicat cum a fost posibilă realizarea acestui proiect: „Această necesitate a fost exprimată de multe ori de Preasfinţitul Părinte Siluan al Italiei, dar şi de alţi ierarhi din Europa Occidentală. Însă, demersurile noastre împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale au fost multe şi insistente până când s-a găsit în sfârşit cheia concordatului care precizează că în Italia învăţământul teologic se află sub patronajul Bisericii Catolice de la care noi am primit un astfel de acord pentru această extensie a Facultăţii de Teologie.

Programa de învăţământ va fi identică cu cea a Facultăţii Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul instituţiei de învăţământ din Capitală: Cu binecuvântarea Preafericirii sale, Facultatea noastră a început demersurile, împreună cu Sectorul Educaţional al Patriarhiei, şi am reuşit să îndeplinim toate sarcinile care ni s-au trasat de la Universitate şi de la ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior). În acest moment avem toate aprobările şi vom începe pregătirea examenului de admitere care va avea loc în luna septembrie.

Cei admişi vor fi înmatriculaţi la Universitatea Bucureşti.

Odată cu începerea anului universitar 2017 -2018, la 1 octombrie, profesori de la Facultatea noastră vor preda prin rotaţie. La încheierea celor patru ani, absolvenţii vor avea aceleaşi drepturi ca toţi licenţiaţii facultăţii noastre din Bucureşti, a mai spus părintele decan.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: