320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradiei

21 Septembrie 2015 15:41 Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

În zilele de 19 și 20 septembrie 2015 au avut loc, cu prilejul împlinirii a 320 de ani de la atestarea documentară a Episcopiei Oradea, o serie de evenimente festive și liturgice.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei se află, anul acesta, la fericit ceas aniversar, cu prilejul împlinirii a 320 de ani de la atestarea documentară oficială, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice, din anul 1695.

La acest moment jubiliar, Episcopia Oradiei a organizat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 19-20 septembrie 2015, un bogat program liturgic şi festiv, la care au participat ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi din Biserica Ortodoxă a Serbiei, oficialităţi centrale şi locale, precum şi un mare număr de credincioşi din Oradea şi Bihor. 

Astfel, sâmbătă, 19 septembrie, începând cu ora 9.00, a avut loc slujba de binecuvântare a lucrărilor de restaurare de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună din Oradea şi Sfânta Liturghie, oficiate de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Apoi, de la ora 17.00, la străvechea Catedrală „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Oradea-Velenţa a fost oficiată o slujbă de Te Deum şi s-a vizitat Centrul pentru persoane vârstnice al parohiei Oradea-Velenţa I, amenajat în vechea clădire a Consistoriului orădean. De asemenea, s-a vizitat şi biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului” din cadrul Centrului pastoral-social „Vasiliada” al Parohiei Oradea-Velenţa I.

Manifestările au continuat duminică, 20 septembrie, de la ora 9.00, prin săvârşirea Sfintei Liturghii festive în noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În după-amiaza zilei, de la ora 17.00, la Filarmonica de Stat din Oradea a avut loc un concert festiv dedicat momentului aniversar.

Sursa: http://eparhiaortodoxaoradea.ro/stiri/aniversare-istorica-in-tara-crisurilor-320-de-ani-de-la-atestarea-oficiala-a-episcopiei-oradiei

Ultimele din categorie