Liturghie solemnă la noua Catedrală Episcopală din Oradea

24 Septembrie 2015 13:19 Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Duminică, 20 septembrie 2015, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea de către un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Aniversarea a 320 de ani de la atestarea oficială documentară a Episcopiei Oradiei a fost marcată în mod solemn duminică, 20 septembrie 2015, prin Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea de către un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, dar şi un ierarh din Biserica Ortodoxă a Serbiei, Preasfinţitul Părinte Luchian, Episcopul Ortodox al Budei şi Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei, înconjuraţi de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie. Numeroşi credincioşi dreptmăritori din Oradea şi judeţul Bihor, mulţi copii şi tineri înveşmântaţi în frumoase costume populare tradiţionale din Bihor, dar şi oficialităţi locale şi centrale, preoţi din eparhie, monahi şi monahii au luat parte la Sfânta Liturghie şi la evenimentele aniversare de la noua Catedrală Episcopală din Oradea.

În cadrul slujbei, s-a dat citire unui Act comemorativ întocmit de Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, spre a rămâne pentru posteritate drept mărturie a marcării împlinirii a 320 de ani de la atestarea oficială a eparhiei, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice de la anul 1695.

Pe parcursul celor două zile de manifestări comemorative de la Oradea, clerul şi credincioşii bihoreni au avut marea binecuvântare de a se închina la Cinstitul Cap al Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, sfinte moaşte aduse spre închinare la Oradea de la Sibiu, prin binecuvântarea şi bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu al Ardealului.

Programul jubiliar din Episcopia Oradiei s-a încheiat în după-amiaza zilei de duminică, printr-un concert aniversar ce a avut loc la Filarmonica de Stat din Oradea, în cadrul căruia au concertat Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea şi Corul Bisericii cu Lună din Oradea.

Sursa: http://eparhiaortodoxaoradea.ro/stiri/liturghie-solemna-la-noua-catedrala-episcopala-din-oradea

Ultimele din categorie