Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, la Mănăstirea Izbuc

În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, 6 mai 2016, străvechea vatră monahală bihoreană de la Izbuc și-a prăznuit, ca în fiecare an, cu multă bucurie duhovnicească, hramul cel vechi.

Peste cinci mii de pelerini veniţi din Bihor, dar şi din alte județe ale ţării precum Arad, Timiș, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Olt, Dolj sau Prahova, au participat, cu multă evlavie şi cu dragoste pentru Biserica strămoşească dreptmăritoare, la sărbătorirea hramului Mănăstirii Izbuc, aşezământ monahal cunoscut în ţara noastră, dar şi în străinătate, pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, dar şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă la mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia, în 1928, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Pelerinii au avut marea binecuvântare de a se închina la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, intrat de curând în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc, la icoana care Îl reprezintă pe Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de Părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, așezat de puțină vreme într-o frumoasă raclă realizată la Atelierele Patriarhiei Române, și la racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți.

Mulţime mare de preoţi de mir şi credincioşi au venit la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii, săvârşită, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de un sobor de ieromonahi și preoţi, sub protia părintelui arhimandrit Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţ al Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu sfinte moaşte ale mai multor sfinți, oficierea Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii.

Vineri, în ziua praznicului, a fost oficiată sfinţirea apei, Aghiasma Mică, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 59 de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa a peste cinci mii de credincioşi. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de maici de la Mănăstirile Sfânta Cruce şi Buna Vestire din Oradea, în frunte cu maicile starețe Mina stavrofora și Pavelida stavrofora.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Ioan, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat rolul fundamental al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, ca Născătoare de Dumnezeu şi Maică a Luminii, ca mijlocitoare şi pururea rugătoare la Tronul Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru mântuirea noastră:

„Vineri, în Săptămâna Luminată a Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos, la o săptămână după ce am însoțit-o pe Maica Domnului, pe femeile mironosițe și pe ucenicii Mântuitorului la Pătimirile și la coborârea în mormânt a Domnului, întreaga Biserică Ortodoxă o sărbătorește pe Maica Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, în toate bisericile din lumea ortodoxă sărbătorindu-se un praznic al Fecioarei Maria, Izvorul Tămăduirii. Nu puține sunt sfintele lăcașuri, fie biserici parohiale, fie mai ales biserici mănăstirești, care astăzi își serbează hramul. Așa este și aici, la Sfânta Mănăstire Izbuc, de la poalele Munților Codru Moma, din eparhia noastră, care se îmbracă în haină de sărbătoare pentru a o cinsti pe Preacurata și Pururea Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu. În cursul anului bisericesc, mai multe sunt sărbătorile închinate Născătoarei de Dumnezeu, dar aceasta din Săptămâna Luminată, legată de sfânta și mărita Înviere din morți, cea de a treia zi, a Domnului nostru Iisus Hristos are o semnificație deosebită, pe care i-o arată și numele, Izvorul Tămăduirii”, a spus Preasfinţitul Părinte Sofronie.

La final, toţi credincioşii au primit aghiasmă, pregătită în recipiente speciale pentru această sărbătoare, dar şi bucate tradiţionale.

Sursa: eparhiaortodoxaoradea.ro

 

Ultimele din categorie