Episcopul Alexandriei şi Teleormanului își aniversează ziua de naștere
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, îşi aniversează, marți, 17 mai 2016, 63 de ani de viață.
Stângă Galaction s-a născut la 17 mai 1953, în comuna Constantin Brâncoveanu, jud. Ialomiţa, din părinţii Nicolae şi Elena Stângă, la botez primind numele Gheorghe. A urmat şcoala din localitatea natală, Liceul Teoretic din Slobozia, cu bacalaureat în 1972, şi Seminarul Teologic din Bucureşti (1971-1976). A urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1977-1981), cu licenţă. În perioada octombrie 1985 - martie 1986 a urmat studii postuniversitare la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveţia). În anul 1977 a fost tuns în monahism la Schitul Crasna, jud. Prahova, cu numele Galaction.
A fost hirotonit ierodiacon la 28 octombrie 1978 şi ieromonah, la 2 noiembrie 1978. Pe 1 aprilie 1981 a fost numit stareţ al schitului Crasna; la 15 decembrie 1990 a fost numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, iar în 1994 a fost hirotesit arhimandrit. În 4 iulie 1996 fost ales episcop al nou-înfiinţatei Eparhii a Alexandriei şi Teleormanului, iar la 1 septembrie 1996 a fost hirotonit arhiereu şi instalat în aceeaşi zi la Alexandria. Ca episcop a organizat temeinic această eparhie: a înfiinţat opt mănăstiri (în eparhie nu exista niciun aşezământ monahal), a asigurat buna funcţionare a Seminarului Teologic din Turnu Măgurele şi a înființat o editură, în care au apărut mai multe lucrări cu conţinut duhovnicesc; de asemenea, a întemeiat două reviste ale eparhiei: Biserica Ortodoxă (semestrială) și Credinţa Ortodoxă (cu apariţie lunară), a înfiinţat centre filantropice în eparhie; este implicat în activitatea pastoral-misionară, având multă grijă duhovnicească față de copii, tineri şi oameni în vârstă.
Preasfinția Sa a participat la diferite manifestări religioase organizate de Patriarhia Română, a primit vizita unor înalte personalităţi bisericeşti și laice la Centrul eparhial din Alexandria; este membru al unor asociaţii, fundaţii și societăţi filantropice bisericeşti sau culturale, a publicat articole în periodice bisericeşti.
Sursa: basilica.ro