Episcopul Basarabiei de Sud a slujit la Mănăstirea Popăuți

Arhiepiscopia Iaşilor

Episcopul Basarabiei de Sud a slujit la Mănăstirea Popăuți

Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani și-a sărbătorit ieri, 6 decembrie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Nicolae. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

Credincioșii botoșăneni au participat duminică dimineață la sfintele slujbe oficiate cu prilejul hramului așezământului monahal. PS Episcop Veniamin a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan.

Alături de ierarh au mai slujit părintele arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, părintele arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părintele arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, părintele arhim. Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, dar și clerici din Mitropolia Basarabiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

Preasfințitul Părinte Episcop a transmis în predica de la sfârșitul Sfintei Liturghii că Sfântul Nicolae este împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu: „Sfântul Ierarh Nicolae devine pentru noi un model de viețuire în Hristos și în același timp, el este un rugător înaintea tronului Preasfintei Treimi. El ne învață cum să păstrăm dreapta credință, așa cum a păstrat-o și a mărturisit-o și el în perioada persecuțiilor, fiind unul dintre cei care au suferit în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Sfântul Nicolae este pentru noi un model și un rugător. Din timpul vieții, sfântul a știut să se facă împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu, căutând Împărăția lui Dumnezeu, știind că toate celelalte se adaugă, pentru că Dumnezeu ne poartă de grijă și ne călăuzește pașii prin viață, acolo unde trebuie să fim în fiecare moment al vieții noastre. Este foarte important ca noi să îi avem pe sfinți ca modele și în același timp, să îi știm rugători înaintea lui Dumnezeu. Lucrul acesta îl vedem în comunitățile noastre când credincioșii dau nume de sfinți copiilor lor și de fiecare dată se raportează la viețile sfinților și la lucrarea lor în lumea aceasta, pentru că ei s-au arătat împlinitori ai poruncilor lui Dumnezeu”.

Totodată, părintele stareț Ioan Harpa a adresat la final un cuvânt de recunoștință, mulțumind tuturor clericilor şi credincioşilor pentru prezența și rugăciunea lor.

Biserica Mănăstirii Popăuți a fost zidită în 1496 ca biserică de mir, primul ctitor fiind Ştefan cel Mare şi Sfânt, aşa cum arată pisania în slavonă din exteriorul zidului din nord. Numele de Popăuţi provine din slavonă şi se traduce prin oameni ai bisericii. Din 1751, Biserica „Sfântul Nicolae” devine mănăstire de călugări.

Citește despre: