Episcopul vicar Marc Nemțeanul își sărbătorește ocrotitorul spiritual

Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, își sărbătorește sâmbătă ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu pomenit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, își sărbătorește sâmbătă ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu pomenit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.

Preasfinţitul Părinte Marc (Alric) Nemțeanul s-a născut în data de 11 mai 1958, la Paris, într-o familie de catolici francezi; după cursurile primare și liceale a urmat Institutul de Urbanism – Universitatea Paris VIII (absolvit în 1980) și, în paralel, Facultatea de Arhitectură din Paris (absolvită în anul 1981).

În anul 1980 s-a convertit la Ortodoxie, apoi a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria. În data de 6 septembrie 1992 a fost tuns în monahism; a fost hirotonit ierodiacon (9 septembrie 1992) și ieromonah (20 august 1994), de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În anul 1995 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „AL I. Cuza” din Iași; în 1996 s-a întors în Franța, slujind în Parohia Sfântul Gherman și Sfântul Clodoald din Louveciennes; din 1997 a slujit câțiva ani la Mănăstirea Sfântul Siluan din Saint-Mars-de-Locquenay (Franța); în aprilie 2003 i-a fost încredințată păstorirea Parohiei Sfântul Iosif din Bordeaux (Franța), perioadă în care a făcut parte și din Consiliul Protoieriei Franței.

În data de 27 octombrie 2004, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale l-a propus candidat la treapta de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în această slujire în 3 martie 2005. Hirotonia ca arhiereu a avut loc în sâmbăta Săptămânii Luminate, în Biserica Sfinții Arhangheli din Paris (7 mai 2005).

Preasfinția Sa a tradus din română în franceză cartea Părintelui Arhim. Ioanichie Bălan, Viața Părintelui Cleopa, Iași, 1999 (ediția franceză, Père Ioannichié Balan, Le Père Cléopas, Ed. L’Age d’Homme, Paris, 2004).

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie