Evaluarea la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Evaluarea la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Pentru a desemna proiectul care va reprezenta eparhia la etapa națională a competiției „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, joi, 11 mai 2023, în Sala Gherasim Putneanul a Centrului Eparhial Suceava, au fost evaluate proiectele grupurilor catehetice de către o comisie formată din teologi, clerici, profesori și inspectori. 

Temele anului omagial și comemorativ 2023, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, au fost valorificate în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, aflat anul acesta la cea de a XV-a ediție.

Astfel, vârstnici, tineri și copii din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au luat parte la întâlniri rodnice, pline de bucurie și înțelepciune, daruri revărsate din activitățile catehetice, dar și din cele social-filantropice din cadrul proiectelor desfășurate în parohiile înscrise în Programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”.

Pentru a desemna proiectul care va reprezenta eparhia la etapa națională a competiției „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, joi, 11 mai 2023, în Sala Gherasim Putneanul a Centrului Eparhial Suceava, au fost evaluate proiectele grupurilor catehetice de către o comisie formată din teologi, clerici, profesori și inspectori. Întrunirea, organizată de Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, a fost moderată de prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, care a prezentat cadrul general al concursului și a remarcat implicarea parohiilor din cuprinsul arhiepiscopiei. „În acest an, aici, la Suceava, mai multe parohii au desfășurat activități catehetice și au organizat o serie și o gamă largă de activități culturale, catehetice și social-filantropice, mai ales pentru faptul că în Patriarhia Română anul acesta a fost desemnat ca fiind Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, dar și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. De aceea, toți părinții și profesorii care s-au înscris și tinerii și copiii care au participat la aceste activități din cadrul concursului național catehetic au dorit să unească generațiile tinere cu vârstnicii și cu persoanele care au nevoie de atenția și de ajutorul nostru. Pe această cale, le mulțumim celor care s-au implicat și se implică cu timp și fără timp în activitatea misionară și catehetică a Bisericii. Și, dacă ne referim aici la Eparhia Sucevei și Rădăuților, avem nenumărate parohii, profesori și preoți care, într-adevăr, acordă timp pentru a iniția activități catehetice, pentru ca tinerii și copiii parohiei să cunoască astfel cuvântul Sfintelor Evanghelii și să îl trăiască, fiindu-le pe tot parcursul vieții un reazem și un sprijin în ceea ce privește conduita morală și etică pe care aceștia o au. De asemenea, mulțumim celor care astăzi și-au făcut timp și au venit pentru această evaluare la nivel eparhial și ne dorim ca în perioada care urmează activitățile să continue, iar la anul să avem din nou proiecte frumoase și demne de a ne reprezenta la nivel național.”

Între altele, au fost punctate planul, prezentarea și creativitatea catehezei, originalitatea în redactarea acesteia, precum și diversitatea și complexitatea activităților desfășurate și corelarea lor cu tematica și obiectivele concursului.

Juriul a fost format din prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, arhid. Ionuț Isopescu, consilier eparhial al Sectorului Educațional Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, și pr. Constantin Bogdan Feștilă, profesor de Limba și literatura română la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni.

Prof. Daniela Ceredeev a evidențiat faptul că activitățile prezentate de centrele catehetice participante pot fi o sursă de inspirație pentru proiectele viitoare organizate în școli și biserici. „Un astfel de concurs catehetic e în măsură de a redimensiona viața unei parohii, tocmai prin prisma dezvoltării unor programe catehetice, dar și educaționale și culturale, în aceeași măsură. Am analizat, am evaluat proiecte dense, proiecte care au accesat nivele diferite de înțelegere a realității eclesiale, dar și educaționale. Am descoperit activități care ar putea deveni model pentru ulterioare activități în cadrul parteneriatului școală-biserică, mă refer la recitaluri, la seri literare, la descoperirea activității imnografilor bisericești, la exersarea muzicii bisericești, la ateliere de creativitate și la ateliere de meșteșuguri tradiționale. Toate acestea dovedesc că Biserica este un spațiu prolific și generos de dezvoltare a unor competențe dintre cele mai relevante, atât dintre cele cheie, cât și generale și specifice pe care și disciplina religie le dezvoltă în cadrul curriculumului școlar.”

În urma evaluării, proiectul declarat câștigător a fost Suflarea toată să laude pe Domnul. „Comisia întrunită la sediul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a ales proiectul catehetic coordonat de către părinții Bogdan Lupăștean și Adrian Platon, de la Parohia Sfântul Procopie din Milișăuți, Protopopiatul Rădăuți. Acest proiect s-a remarcat printr-o serie de activități întreprinse de către elevii și copiii de la parohia menționată ai căror beneficiari au fost vârstnicii de la Căminul de bătrâni din Solca, dar și cei din comunitatea Parohiei Milișăuți.”, a declarat arhid. Ionuț Isopescu.     

Competiția, organizată de Patriarhia Română în parteneriat cu Ministerul Educației, și-a propus să evidențieze „rolul, importanța și necesitatea comuniunii dintre oameni, promovând dialogul între generații, colaborarea și fapta izvorâtă din iubire și credință”, potrivit inițiatorilor programului.

 

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: