Evenimente omagiale dedicate Episcopului Melchisedec

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Evenimente omagiale dedicate Episcopului Melchisedec

Cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea Episcopului Melchisedec Ştefănescu, Centrul eparhial Roman a organizat o serie de manifestări dedicate marelui ierarh. Acestea s-au desfăşurat în perioada 14-16 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat marţi, 16 mai 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi consilieri, inspectori şi protopopi din administraţia eparhială, la slujbă participând şi elevii Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman. Clerul şi poporul au dorit să poarte către cer rugăciunile lor în ziua mutării la cele veşnice a marelui ierarh, Melchisedec Ştefănescu. În cadrul slujbei, s-a făcut pomenirea celui cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Părintele Autocefaliei“. Tot în acest cadru festiv, au fost premiaţi copiii participanţi la concursul naţional de creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, etapa eparhială. Acest concurs a fost implementat în 34 de parohii din cele şase protopopiate prin Biroul de catehizare al Eparhiei Romanului şi Bacăului, în perioada decembrie 2016-aprilie 2017, la acesta participând un număr de 927 de tineri. Portofoliul desemnat câştigător şi care va reprezenta Eparhia Romanului şi Bacăului la faza naţională a concursului „Icoana şi Şcoala mărturisirii“ aparţine tinerei Iulia Merluşcă, care a fost coordonată de părintele Justinian Alupei de la Biserica „Înălţarea Domnului“ Oneşti şi de prof. Daniela Elena Coşa. IPS Părinte Ioachim a răsplătit şi efortul celorlalţi tineri prezenţi în catedrală, care au obţinut la faza eparhială a acestui concurs locurile II, III şi menţiune. De asemenea, au primit diplome de excelenţă din partea Părintelui Arhiepiscop Ioachim părinţii protopopi şi cei ce s-au implicat în buna desfăşurare a activităţilor social-filantropice ale arhiepiscopiei. Arhimandritul Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim Crucea Ţării de Jos, cea mai înaltă distincţie pentru clerici a Eparhiei Romanului şi Bacăului, pentru munca de cercetare şi aşezare în lumină a operei ilustrului ierarh Melchisedec Ştefănescu.

Model pentru ierarhii români din toate timpurile

După săvârşirea Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi, în sunetul clopotelor şi al cântărilor pascale, purtând în mâini odoare aparţinând patrimoniului spiritual al Centrului eparhial şi tabloul ilustrului ierarh Melchisedec Ştefănescu, au mers în tradiţionala procesiune organizată cu acest prilej. Aceasta a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman până la Capela cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, aflată în incinta Fundaţiei „Episcop Melchisedec“, acolo unde odihneşte trupul „celui mai învăţat episcop al românilor“. Ajunsă în curtea Fundaţiei „Episcop Melchisedec“, mulţimea s-a aşezat de jur-împrejurul scenei din faţa bustului Episcopului Melchisedec, acolo unde Arhipăstorul Ioachim a săvârşit slujba de pomenire a familiei ctitorului complexului de clădiri de aici. Alături de Melchisedec Ştefănescu au fost pomeniţi părinţii, fraţii şi surorile sale: arhiereul Valerian, preotul Petru, prezbitera Anastasia, arhiereul Ieronim, maica Suzana, maica Evdochia, Costache, Elena, Ioana, George, Dimitrie, Constantin, Ioan şi Ecaterina. La finalul slujbei de pomenire, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a evocat personalitatea Episcopului Melchisedec, subliniind calitatea sa de model pentru ierarhii români din toate timpurile, precizând totodată şi modul în care Eparhia Romanului şi Bacăului promovează activitatea acestuia. De asemenea, chiriarhul şi-a exprimat dorinţa, comună de altfel şi romaşcanilor, de a-l cinsti în viitor pe Episcopul Melchisedec ca pe un sfânt al Bisericii. După rostirea cuvintelor evocatoare a urmat ceremonia depunerii de coroane de către delegaţia Centrului eparhial, a Fundaţiei „Episcop Melchisedec“, a celor şase protopopiate din eparhie, precum şi a instituţiilor centrale, judeţene şi locale, în semn de preţuire, respect şi recunoştinţă faţă de ierarhul omagiat, la capela unde este aşezat trupul său. La final, toţi cei prezenţi au primit produse de panificaţie specifice acestei perioade pascale pregătite în Brutăria „Betleem“ a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. (Pr. Daniel Marari, Constantin Ciofu)

Conferinţe de excepţie dedicate Episcopului Melchisedec

În cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate Episcopului Melchisedec Ştefănescu, luni, 15 mai 2017, după slujba Vecerniei, a urmat susţinerea a două coferinţe duhovniceşti, moderate de pr. Valentin Băltoi, consilier cultural al eparhiei. Ieromonahul Amfilohie Brânză, duhovnicul Mănăstirii Diaconeşti din judeţul Bacău, a susţinut conferinţa cu tema „Mărturisitorii Ortodoxiei în România comunistă“. S-a amintit de perioada întunecată a comunismului şi despre lupta de rezistenţă a celor încarceraţi care au rezistat supliciului având sprijin pe Hristos. Totodată, părintele Amfilohie a subliniat faptul că jertfa mărturisitorilor nu trebuie uitată niciodată, iar generaţia de astăzi le datorează acestora bucuriile libertăţii şi ale demnităţii. Corul Mănăstirii Diaconeşti a susţinut prima parte a concertului „Lacrimi din închisoare“, iar apoi a urmat conferinţa „Icoană şi iconar“, pregătită de monahia Evloghia Chirvase, stareţa Mănăstirii Diaconeşti. IPS Ioachim a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare şi apreciere oferind Diploma de Merit obştii Mănăstirii Diaconeşti pentru lucrarea misionară pe care o împlinesc prin cuvântul scris şi cântat, dar şi prin măiestria pictării icoanelor. Tot luni, 15 mai 2017, în clădirea Fundaţiei „Melchisedec Ştefănescu“ din Roman s-a desfăşurat Simpozionul Naţional „Episcop Melchisedec Ştefănescu Ierarh cărturar“. „Am avut o participare din zece judeţe la acest simpozion, structurat pe patru secţiuni“, a declarat prof. Ana Bobu, coordonatorul evenimentului, care a primit Diploma de Excelenţă pentru organizarea simpozionului, ajuns la a XVII-a ediţie. Distincţia a fost oferită de Aurelian Constantin Alexa, directorul Fundaţiei „Episcop Melchisedec“ din Roman.

Citește despre: