Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău

  • Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău
   Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău

   Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău

  • Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău
   Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău

   Expoziție foto-documentară dedicată Mănăstirii Bogdana din județul Bacău

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a vernisat joi, 18 aprilie, expoziția foto-documentară intitulată „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”.

Evenimentul a dorit să sublinieze rolul fundamental al celui mai mare așezământ monahal din județul Bacău de-a lungul istoriei, Mănăstirea Bogdana fiind un izvor de credință, o oază de cultură, un model de dăinuire în fața vitregiilor vremurilor. De asemenea, în cadrul vernisajului, s-a subliniat însemnătatea sfinților și marilor duhovnici care, de-a lungul veacurilor, au înfrumusețat Mănăstirea Bogdana și care, prin înalta lor trăire duhovnicească, au realizat pe valea Trotușului un adevărat plai al spiritualității, răsunător pe meleagurile Moldovei. În cadrul expoziției au fost expuse fotografii ale obiectelor de patrimoniu din perioada secolelor XVII-XX, manuscrise, documente de arhivă, obiecte de artă bisericească, obiecte liturgice și de cult, icoane, precum și fotografii ale monahilor și monahiilor care s-au nevoit pentru ocrotirea Mănăstirii Bogdana. 

În cadrul evenimentului, au fost susținute și o serie de comunicări menite să sublinieze importanța spirituală și culturală deosebită a mănăstirii băcăuane. După cuvântul de salut din partea managerului Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dr. Alin Sebastian Popa, doamna dr. muzeograf, Elena-Brîndușa Popovici, organizatorul expoziției, a subliniat personalitatea și activitatea Sfântului Teodosie, precum și însemnătatea sa în ctitorirea mănăstirii băcăuane. Delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a fost părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, Exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a subliniat necesitatea prețuirii, ocrotirii și evidențierii rolului mănăstirilor din cadrul eparhiei.

Maica Stareță a Mănăstirii Bogdana, monahia Mihaela Radu, a vorbit despre rugăciunea și osteneala împletite de veacuri spre slava lui Dumnezeu de viețuitorii mănăstirii, subliniind moștenirea spirituală și culturală a înaintașilor, precum și importanța dăruirii acesteia generațiilor viitoare.

Alocuțiunea părintelui protopop Nicolae Zaharia, din cadrul Protopopiatului Onești, a evidențiat importanța Mănăstirii Bogdana ca pol al spiritualității și culturii românești în momentele dificile ale perioadei comuniste. Așezământul monahal a arătat în acele timpuri grele statornicie în credință, prin mărturii și modele de viețuire și mărturisire, fiind un far călăuzitor al oamenilor spre cunoașterea lui Dumnezeu și spre mântuire.

Părintele protopop Eugen Ciuche, din cadrul Protopopiatului Bacău, a menționat în alocuțiunea sa însemnătatea sfinților băcăuani, prezentând în acest sens cele mai semnificative momente din viața și activitatea arhimandritului Gherasim Iscu, născut în comuna Poduri, din județul Bacău. De asemenea, părintele Protopop a subliniat urcușul duhovnicesc al părintelui arhimandrit Gherasim Iscu, cel care a fost mărturisitor al dreptei credințe în temnițele comuniste.   

Părintele Pr. Prof. dr. Adrian Alexandrescu, Inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, a vorbit despre prima școală oneșteană, zămislită în tinda Mănăstirii Bogdana. Părintele inspector a amintit faptul că, în 1853, pe moșia Mănăstirii Bogdana, arhimandritul Antonie Dumbravă, stareț al mănăstirii, începea construcția unei școli, iar pe 29 septembrie 1858 începeau cursurile în prima școală publică sătească din județul Bacău.

La finalul evenimentului, Corala „Episcop Mechisedec” a preoților din cadrul Protopopiatului Bacău, a susținut un recital de melodii dedicate perioadei Triodului și celei Pascale.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Citește despre: