Joaca schimbă omul, dar ea trebuie să-l schimbe spre bine

Când un copil depune mult efort în alte ocupaţii utile, aşa se odihneşte el.

- Unii părinţi se străduiesc să ocupe cât mai mult timpul liber al copilului: tenis, balet, muzică... E bine aşa, dacă el nici nu reuşeşte să se relaxeze?

- Desigur că e bine. Copilul trebuie să aibă cât mai multe ocupaţii, pentru a nu pierde timpul în zadar. El trebuie să obosească. Neliniştea, dorinţa de a pleca undeva vin de la trândăvie. Când un copil depune mult efort în alte ocupaţii utile, aşa se odihneşte el. Am mai spus că a lăsa copiii să se joace în stradă este riscant. E nevoie de efort şi din partea părinţilor, să se plimbe sau să se odihnească împreună cu el, dar nu ca supraveghetori, ci în aşa fel încât copilul să se simtă bine. Ei trebuie să treacă peste neputinţele şi lenea lor.

- Putem permite copiilor să plece în excursii, la circ sau la teatru?

- Nu vom încuviinţa ceea ce nu le este folositor, dar nici nu vom interzice. Dacă toată clasa merge la teatru, desigur că va vrea şi el, şi atunci să meargă. Dacă se creează o astfel de situaţie, nu ne vom opune. Dar nici nu-i vom încuraja să participe la asemenea manifestări. Trebuie să fie o politică înţeleaptă. Nu le vom permite să privească lucruri imorale. Copilul trebuie să cunoască modul de viaţă al părinţilor, valorile şi scopul lor. Treptat, el se va convinge că părinţii lui au dreptate atunci când nu-i permit anumite lucruri.

(Părintele Evgheni Șestun, Familia ortodoxă, Editura Sophia, p. 52-53)

Citește alte articole despre: copil, scop, valori, oboseală, relaxare, timp liber, joacă

Ultimele din categorie