Educați copiii în spiritul frumuseții adevărate

Creşterea copiilor

Educați copiii în spiritul frumuseții adevărate

    • mama și fiica ei
      Educați copiii în spiritul frumuseții adevărate / Foto: Oana Nechifor

      Educați copiii în spiritul frumuseții adevărate / Foto: Oana Nechifor

Fixarea atenţiei asupra lucrurilor care răsfrâng frumuseţea dumnezeiască din lumea aceasta, capacitatea de a contempla această frumuseţe, dacă este dezvoltată la timp, formează sufletul copilului, îl schimbă. 

Cum să-l învăţăm pe copil ce este frumos? Mie mi se pare că este foarte simplu să facem asta. Trebuie să-i fixăm atenţia asupra frumuseţii: „Uite ce nor frumos, ce apus frumos, ce pasăre frumoasă; uite ce icoană frumoasă este aici, ce frumoase sunt veşmintele preoţilor, ascultă cât de frumos cântă privighetorile, cât de frumoasă este cântarea bisericească”, şi aşa mai departe. Fixarea atenţiei asupra acestor lucruri, care răsfrâng frumuseţea dumnezeiască din lumea aceasta, capacitatea de a contempla această frumuseţe, dacă este dezvoltată la timp, formează sufletul copilului, îl schimbă.

Poate că, la un moment dat, copilul va fi atras de o anumită muzică, de anumite filme sau mai ştiu eu de ce alte lucruri ‒ el e o fiinţă curioasă; noi suntem cei pe care puţine lucruri îi mai interesează şi cărora nu le mai trebuie nimic, însă pe copil îl interesează tot, vrea să încerce tot, să cunoască tot ‒ dar, după ce simte, după ce înţelege despre ce este vorba de fapt, renunţă la lucrul respectiv, dacă a fost educat în spiritul frumuseţii adevărate. (Protoiereu Arcadie Șatov)

(Educarea copilului: sfaturi ale duhovnicilor și psihologilor ortodocși, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, București, Editura Sophia, 2013, pp. 30-31)