Festivitate de absolvire la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț
Joi, 28 mai, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, s-au desfășurat festivitățile de absolvire a studiilor pentru elevii seminariști din clasa a XII-a de la cele două secții ale instituției de învățământ: Teologie Ortodoxă și Patrimoniu cultural.
Programul zilei a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către preoții profesori ai instituției de învățământ, conduși de părintele director, Ioan Mihoc. Răspunsurile la strană au fost date de absolvenții celor două secții. După săvârșirea dumnezeieștii liturghii, absolvenții au îngenuncheat înaintea dumnezeiescului altar, iar părintele director le-a citit rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care Le-a revărsat peste ei în cei patru ani de studii. Momentul liturgic s-a încheiat cu un frumos cuvânt de învățătură adresat absolvenților seminariști de către cârmuitorul școlii teologice, care le-a reamintit seminariștilor cât de important este să continue activitatea de formare duhovnicească și intelectuală pentru a deveni fii de nădejde ai Bisericii și ai neamului românesc. Printre altele părintele director a spus: „Tinerețea este simbolul veșniciei. Și doar tânărul care caută cu ardoare valori spirituale își arată cu adevărat tinerețea și scopul ei. Așa trebuie să fiți și voi, lumânări ale Învierii arzând pe calea nădejdii și mântuirii. Să nu uitați că sunteți nu doar fii ai părinților care v-au născut și crescut, ci sunteți deopotrivă și fii ai Bisericii lui Hristos. Să nu uitați, dragi absolvenți, să duceți mai departe misiunea școlii noastre: cunoașterea lui Dumnezeu, suprema valoare a umanității. Aici ați învățat să împletiți credința și cultura, speranța şi iubirea, libertatea şi responsabilitatea. Avem nădejde că ne veți reprezenta cu bucurie și maximă seriozitate acolo unde Hristos Dumnezeu vă va chema să slujiți Biserica și neamul.”
După Sfânta Liturghie, în sala de festivități a școlii a avut loc cursul festiv. Diriginții celor două clase, prof. Marius Brumă și prof. Diogene Mihăilă au prezentat asistenței pe absolvenții promoției 2011-2015. De față au fost: membrii corpului profesoral, personalul nedidactic și auxiliar al instituției, ceilalți elevi ai seminarului, precum și numeroși părinți ori rude ale absolvenților. A urmat apoi premierea elevilor claselor terminale cu rezultate remarcabile la învățătură. Felicitându-i pe toți, directorul adjunct al instituției, părintele profesor Vasile Păvăleanu, i-a îndemnat pe tinerii absolvenți să își îndeplinească cu multă conștiinciozitate datoriile față de Biserică și societate. Printre altele vorbitorul a subliniat: „Este necesar, dragi elevi, să împletim teologia, ca știință, cu viața spirituală. Numai cu rugăciune și smerenie vom putea discerne în această perioadă prelungită de criză duhul lui Hristos de duhul unei societăți corupte și sărăcite prin păcat și indiferentism religios, între dreaptă credință și mărturisire și false credințe, între iubirea sfântă, curată și iubirea înșelătoare, ipocrită.” Părintele profesor Viorel Laiu, spiritualul școlii, le-a reamintit elevilor cât de importantă este pentru existența lor intensificarea vieții duhovnicești, îndemnându-i ca din viața lor să nu lipsească Hristos. „Să aveți mult entuziasm, dăruire şi multă dragoste în tot ceea ce veți face. În acest mod o să deveniți apostoli şi mărturisitori ai lui Hristos şi ai Evangheliei Sale în lumea de azi”. Au mai vorbit și celelalte cadre didactice prezente, dar și un reprezentant al părinților.
Din partea Inspectoratului Județean Neamț au fost prezenți și au luat cuvântul doamna Elena Laiu, inspector general adjunct și domnul Mihai Giosan, inspector școlar pentru disciplina Religie. Ambii vorbitori au reliefat importanța actului educației în devenirea fiecărui om în parte, felicitându-i pe absolvenți și îndemnându-i să continue cu toată conștiinciozitatea formarea lor atât pe plan intelectual și spiritual.
Festivitatea a continuat cu alocuțiunea rostită de reprezentații elevilor absolvenți, care în același cadru solemn, au înmânat cheia școlii colegilor lor mai mici. Această frumoasă şi veche tradiție este şi un gest simbolic prin care se face referire la continuitatea învățământului teologic pe meleaguri nemțene, vreme de 150 de ani.
Șirul alocuțiunilor a fost încheiat de părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, care a reiterat importanța acestui moment festiv menționând printre altele: „Ne despărțim de voi, dragi elevi, cu bucurie, dar și cu tristețe. Cu bucurie, pentru că suntem convinși că ne veți reprezenta cu demnitate în toate instituțiile superioare de învățământ pe care le veți urma, iar cu tristețe pentru că vă considerăm ca pe fii noștri duhovnicești căci ați crescut și v-ați format aici, sub ochii și îndrumarea noastră timp de patru ani. Și ca orice despărțire, lasă în sufletele noastre și tristețe. Privindu-Vă astăzi ne dăm seama că ați crescut nu doar fizic, ci și intelectual, dar mai cu seamă duhovnicește și pentru această trebuie să aducem slavă lui Dumnezeu, dar să-i mulțumim și statornicului nostru ocrotitor, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Să fiți în lume, dragi absolvenți, mărturii ale prezenței lucrătoare a iubirii şi bunătății lui Dumnezeu”.
Momentul festiv s-a încheiat cu o rugăciune rostită către Maica Domnului și către Sfântul Ioan Iacob.
Dumnezeu să-i binecuvânteze pe absolvenți şi să le deschidă căi luminoase în viață!