Festivitatea de încheiere a anului școlar în cadrul Școlii de Română din München

În cadrul Parohiei „Nașterea Domnului” din München funcționează o școală parohială, recunoscută de către autoritățile române, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, sub denumirea de „Școala de Română”. Înființată în vara anului 2015 ca o extindere a orei de religie, Școala de Română își propune să le ofere câteva noțiuni elementare despre religia creștin ortodoxă, să-i învețe să scrie și să citească în limba română și să învețe ceva despre țara lor de origine sau a părinților lor.

În anul școlar 2021-2022, în cadrul școlii au fost desfășurate mai multe activități, printre care amintim doar câteva: proiectul „Prima Spovedanie”, mici concerte de Crăciun, Anul Nou și 8 Martie, piesa de teatru „La cireșe”, ș.a. Pe lângă orele de religie și limba română, organizate în ultimul an mai ales în mediul online din cauza restricțiilor pandemice, au fost reluate și cursurile de chitară, de cusut pe etamină, dar și orele de cor pentru cei mici.

Duminică, 17 iulie 2022, după Sfânta Liturghie, în Biserica „Sf. Willibrord” din München a avut loc festivitatea de încheiere a anului școlar 2021-2022. Toți copiii și tinerii au fost felicitați de către prof. Luminița Orha, coordonatoarea Școlii de Română și celelalte persoane implicate în activitățile școlii: Simina-Ioana Bura, Anca Bartoș, Camelia Stoica, Daniela Nan, Cantemir Pălășanu Cristea și pr. paroh Alexandru Nan.

Pe lângă diplomele care atestă participarea la activitățile școlii, copiii și tinerii au primit cadouri, cărți specifice vârstei. Întrucât unii dintre ei vor participa în această vară la o tabără organizată lângă Piatra Neamț, cei mari au primit cartea Iubim să călătorim. Ema și Eric descoperă România, de Ioana Chicet-Macoveiciuc și Lavinia Trifan, care cu singuranță îi va ajuta să descopere frumusețile României.

Bucuria a fost mare pentru copiii implicați, pentru părinții lor, dar și pentru toți cei prezenți, mai ales că la festivitatea de premiere a participat și pr. prof. dr. Theodor Damian, paroh la New York, aflat în trecere în München, în drum spre România, implicat de aproape 30 de ani în lucrarea de menținere a identității religioase și culturale a românilor de peste ocean.

La final, pr. paroh Alexandru Nan, având în minte cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, extrem de actual pentru zilele noastre, care afirma că „În vremea noastră fiecare părinte își dă toată silința să instruiască pe copiii lui în meserii, în arte, în știință, în oratorie, dar nici unul nu se interesează cât de puțin să educe sufletul lor. Nu încetez a vă ruga cu lacrimi și a vă cere ca, înainte de toate celelalte, să dați copiilor voștri o bună educație. Dacă-ți iubești copilul, arat-o prin educația pe care i-o dai”, i-a rugat pe părinții și bunicii prezenți să-și înscrie copiii și nepoții la activitățile viitoare ale Școlii de Română, care vor fi reluate în luna septembrie. Mai multe informații despre organizarea și activitățile Școlii de Română, dar și despre posibilitatea de înscriere se găsesc pe site-ul parohiei: http://www.parohia-muenchen.de/index.php/ro-ro/scoala-parohiala.

Ca și-n ultimii doi ani, și anul acesta activitățile Școlii de Română se desfășoară și cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin intermediul Departamentului Românilor de Pretutindeni.

Ultimele din categorie