„Fost-au acest Ștefan Vodă…”
Acesta a fost genericul sesiunii interactive ce s-a desfășurat în ziua de 12 aprilie 2022, în Aula Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru a marca 565 de ani de la urcarea Voievodului Ștefan cel Mare pe tronul Ţării Moldovei.
Evenimentul a avut valențe multiple – istorice, culturale, educaționale și eclesiale – și a fost organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și prestigiosul colegiu sucevean – gazdă.
Părintele arhid. dr. Vasile Demciuc, lector univ. la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și consilier eparhial la Sectorul Monumente, Patrimoniu şi Arhitectură Bisericească al Administrației eparhiale, a evocat aclamarea domnitorului, ceremonia ungerii ca domn, personalitatea emblematică a voievodului moldav și a evidențiat faptul că, prin „pomăzuirea” domnitorului, „acestuia i se transmitea harul divin, era consacrat, potrivit tradiţiei bizantine, devenind o persoană inviolabilă.”
Semnificațiile ritualului au suscitat interesul tinerilor liceeni ștefanieni, invitați – de altfel – să contribuie la dialog:
Aşadar, în uşa bisericii acelui sat, noul domnitor avea să fie întâmpinat de către mitropolit, sărutând Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie prezentate de acesta, îngenunchind în faţa uşilor împărăteşti. Mitropolitul, punând omoforul pe cap, avea să-i citească rugăciunile de încoronare, molitva de domnie – cum spune cronicarul Grigore Ureche, ungându-l apoi pe frunte cu Sfântul Mir. Domnul apoi avea să sărute Sfânta Masă şi icoanele, iar mitropolitul Teoctist îi punea pe cap coroana de aur cu pietre scumpe – care la români în secolul al XV-lea era coroana regală deschisă cu fleuroane, ce se folosea în Europa centrală şi apuseană, după cum rezultă din toate portretele lui Ştefan.
Domnul profesor Dan Popescu, directorul colegiului, a făcut referire la istoricul și tradiția instituției de învățământ, cea mai veche de nivel liceal din municipiul Suceava, și la personalități de marcă ale culturii românești, „ridicate de pe băncile școlii” – folcloristul Simion Florea Marian, compozitorul Ciprian Porumbescu, criticul literar Dimitrie Păcurariu, scriitorul Mircea Radu Iacoban, academicianul Cristofor I. Simionescu, prof. dr. docent Nicanor Mînecan, scriitorul și profesorul Norman Manea.
Moderatorul și organizatorul sesiunii a fost prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, care a făcut din performanțele școlare cunoscute și recunoscute ale școlii cheia de boltă a unei conversații cu puternic mesaj de angajament personal și motivațional.
Tinerii ștefanieni au dovedit, și de această dată, preocupare pentru studiu și dezvoltare personală, consecvență și motivație, interes și predilecție pentru abordarea interdisciplinară a conținuturilor științifice, familiaritate cu evenimente istorice și culturale dintre cele mai diverse.