A fost sfinţită crucea de la mormântul lui Simeon Galiţchi, semnatar al Actului Unirii Basarabiei cu România

Noua cruce de la mormântul lui Simeon Galiţchi, membru al Sfatului Ţării de la Chişinău, semnatar al Actului Unirii Basarabiei cu România, în data de 27 martie 1918, care îşi doarme somnul de veci în cimitirul din satul Donduşeni, a fost sfințită marți, 22 iunie, de PS Antonie, Episcop de Bălți.

Slujba de sfinţire a crucii de la mormânt a fost urmată de Conferinţa pastoral-misionară „Cimitirul – loc al întâlnirii între generaţii”, desfăşurată la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrii” din satul Donduseni, raionul Donduşeni.

La Conferinţă a participat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicodim Petre, Stareţul Mănăstirii Bucium şi Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a prezentat meditaţia „Cimitirul – loc al întâlnirii între generaţii”, PC părinte Neculai Dorneanu, Inspector eparhial în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi Dl Colonel (rez) Teofil-Emil Bălteanu din Iaşi, care a vorbit despre ostaşul român şi contribuţia lui la Unirea românilor.

Conferinţa a fost organizată în contextul declarării anului 2021, în Patriarhia Română, ca „An comemorativ al celor adormiţi în Domnul, valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Lucrările de instalare a noii cruci la mormântul lui Simeon Galiţchi a fost coordonate de părintele Roman Botezat, consilier al Episcopiei de Bălţi. La Conferinţă a fost prezent şi Excelenţa Sa, Petrişor-Ionel Dumitrescu, Consulul general al României la Bălţi.

Sursa: infoprut.ro

Ultimele din categorie