Gala de Crăciun a Liceului „Varlaam Mitropolitul, la Teatrul Național din Iași

Arhiepiscopia Iaşilor

Gala de Crăciun a Liceului „Varlaam Mitropolitul, la Teatrul Național din Iași

În această dimineață, de la ora 10.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a avut loc Gala de Crăciun a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul”. Timp de câteva ore, publicul a fost purtat printr-o călătorie muzicală prin satele românești, unde tradițiile sunt păstrate vii, iar bucuria sărbătoririi Nașterii Domnului răsună autentic, de la o zonă la alta. 

Pe scena Teatrului Național au urcat copiii din școala primară, alături de corul elevilor de gimnaziu și liceu, coordonați de profesorii Ilinca Furtună și Silvan Plăcintă. Preț de câteva ore, colindătorii au transmis bucuria Nașterii Domnului Hristos, făcând referire totodată la tradițiile și obiceiurile din fiecare regiune a țării noastre. La realizarea temei din acest an a contribuit și etnologul Ioana Repciuc.

La începutul serbării, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis către profesori, părinți și copii un cuvânt de binecuvântare:

Colindele de astăzi ne vestesc că trebuie să mergem la izvor, iar izvorul colindului este cuvântul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan: „Şi Cuvântul S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr” (Ioan 1:14). Despre slava lui Dumnezeu, despre întruparea Lui, ne vorbește preotul la predică. Ea ne tălmăcește importanța întrupării Domnului, cuvântul Lui, rostul nostru în raport cu venirea Domnului pe pământ și întâlnirea cu El. Colindul este din Biserică și vine spre noi, prelungind predica până la noi. 

Înțelegând importanța predicii, Sfântul Ierarh Varlaam, în secolul 17, tipărește întâia carte la tiparnița pe care el însuși a vegheat să fie instalată la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, Cazania, ce cuprinde 74 de predici. A pus în această carte acest dor, această minune, această uimire pe care trebuie să o avem în fața întrupării Domnului, în fața slavei Lui, slavă de care ne cheamă să ne învrednicim. Cazania lui Varlaam își păstrează până astăzi adâncimea și rostul. Copiii Școlii și Liceului „Varlaam”, nu în scris, și în cântare, ne pune înainte astăzi o altfel de Cazanie, o altă predică. Precum tot colindul, prelungind cuvântul preotului până la casele noastre, până la sufletele noastre, până la cei ce suntem adunați într-un gând. Să-i ascultăm și să înțelegem că în cuvintele lor se ascunde o taină și un rost pe care suntem chemați să-l adâncim și să-l împlinim, un rost al nostru, un rost pe care Dumnezeu îl pune înainte spre bucurie și împlinire. 

De cântă copiii colindul? Pentru că au această putere de a-și păstra bucuria nealterată, până la capăt. Pentru că au această putere de a mulțumi și de a descoperi chipul, fără teamă, fără ascunzișuri. Colindul ne vorbește despre un început. Copilul ce cântă colindul ne cheamă să ne întoarcem spre un început al nostru, spre inima curată a copilului care știe să se bucure, care nu se teme să-și arate bucuria, nu se teme să-și arate mulțumirea, ci înțelege lucrarea ocrotitoare a lui Dumnezeu pe pământ, așa cum copilul înțelege ocrotirea părinților săi. 

Colindul pe care ni-l propune Școala „Varlaam” îl văd potrivit sub aceste două dimensiuni: un alt chip de cazanie, o întoarcere spre noi înșine și spre Dumnezeu, o bucurie de a ne întâlni împreună în acest mesaj sfânt, de a cinsti întruparea Domnului, de a ne bucura de slava Lui. 

Un scurt cuvânt de recunoștință a fost rostit și de Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundației „Varlaam Mitropolitul”, care a mulțumit celor prezenți pentru bucuria de a împărtăși aceste momente cu elevii comunității:

Vă invit să rupeți ritmul de zi cu zi pe care știu că toți îl aveți și, cu adevărat, să faceți primul pas către această sărbătoare minunată, cu ajutorul copiilor noștri, așa cum a spus Preasfințitul Părinte Nichifor. Copiii reușesc să ne ducă acolo, cu recunoștință. Vă rog ca de aceste sărbători să-i purtați în inima voastră pe toți cei cu care vă întâlniți și v-ați întâlnit în ultimul an, ca toți să aibă loc în inima noastră. Vă mulțumesc că sunteți aici și mulțumesc echipei pentru întreaga osteneală.

La finalul concertului, părinții și invitații au admirat și au achiziționat tablourile de iarnă realizate de elevii de gimnaziu, liceu și școală primară. Lucrările au fost prezentate în cadrul unei licitații caritabile.

Despre Școala „Varlaam Mitropolitul”

Comunitatea „Varlaam” se adresează familiilor care doresc să fie într-un parteneriat conştient şi activ cu Biserica şi Şcoala, pentru formarea copiilor lor. Experiența de învățare poate fi personalizată prin definirea individualizată a obiectivelor educaționale, prin participarea la activități practice de tip internship și implicarea în proiecte ale comunității. Școala „Varlaam” este centrul reper al unei comunități care învață continuu, cultivându-și talentele și sensul în viață, într-un spirit viu ortodox, construind România inspirațională de mâine.

Citește despre: