Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” va susține un concert la Biblioteca Națională a României

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” va susține un concert la Biblioteca Națională a României

    • Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” va concerta la Biblioteca Națională a României
      Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” va concerta la Biblioteca Națională a României

      Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” va concerta la Biblioteca Națională a României

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, cu Biblioteca Națională a României și cu Centrul Cultural Bucovina, organizează mai multe manifestări în contextul Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.

Anul acesta marchează 300 ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir și 140 ani a renumitului compozitor Ciprian Porumbescu, prilej cu care la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei din București, joi, 2 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, va avea loc vernisarea unei expoziții fotografice dedicate vieții și operei lui Ciprian Porumbescu, precum și lansarea unor volume tipărite la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care Dimitrie Cantemir Domn Moldav și „Principe al știinfei romanești” și Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase, conform informațiilor publicate pe arhiepiscopiasucevei.ro.

Potrivit autorilor, cartea este un smerit gest de recunoștință pentru vrednicul domn al Ţării Moldovei, născut la 26 octombrie 1673 şi trecut la Domnul acum 300 de ani, la 21 august/1 septembrie 1723. „Dimitrie Cantemir reprezintă cea mai complexă personalitate din istoria politică şi din istoria literaturii noastre vechi, scriitor, istoric, om de ştiinţă şi de stat, de notorietate europeană încă din secolul al XVIII-lea. Dimitrie Cantemir a pus temelia conştiinţei de sine a culturii române în calitate de cultură europeană. Lui Dimitrie Cantemir îi datorăm faptul de a fi deschis peste timp arcul de cerc care ne situează în plină lumină europeană şi ne permite să păstrăm activ spiritul critic al culturii române, consolidată pe linia mediană dintre Orient şi Occident.” – arhid. Vasile Demciuc

Potrivit organizatorilor, momentul va fi animat de prezența Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava care va susține un program de muzică psaltică și polifonică tradițională. Concertul excepțional, „unde tradiția întâlnește virtuozitatea muzicală”, reprezintă o nouă experiență muzicală comemorativă, în amintirea marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Astfel, membrii corului psaltic anunță că vor purta publicul „într-o călătorie muzicală în timp, unde se va simți emoția muzicii tradiționale românești; momentul inedit al serii va fi audiția, în premieră, a unor piese corale polifonice interpretate de membrii grupului nostru de psalți”.

Grupul „Dimitrie Suceveanu” a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Grupul este dirijat de arhid. Ilie Leonte și coordonat de arhid. Nifon Baciu, membrii corului fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator.

Între invitații evenimentului se vor număra prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a Românieiși cadru didactic la Universitatea București, gazda evenimentului, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și arhid. Vasile Demciuc, lector la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a partenerilor media.

Citește despre: