Grupul tinerilor NEPSIS din Parohia Ciriè a făurit un sat în miniatură

Proiectul „Casa bunicilor mei” desfășurat în perioada octombrie 2019 – ianuarie a.c, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost vernisat duminică, 26 ianuarie, de către tinerii NEPSIS din Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” – Ciriè. Cu această ocazie, credincioșii comunității au celebrat Unirea Principatelor Române într-un mod unic.

După Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de Te Deum pentru comemorarea momentului istoric din 24 ianuarie 1859, după care tinerii NEPSIS senior au participat la un concurs de cunoștințe istorice și etnografice. Grupul NEPSIS, 8-12 ani, a desfășurat o activitate interactivă în cadrul căreia fiecare copil și-a însușit noțiuni de orientare geografică, având ca material didactic harta „mută” a României.

După oferirea premiilor, a avut loc prezentarea proiectului pe care tinerii l-au adus la bun sfârșit în perioada amintită. Activitatea a avut ca scop dobândirea unor abilități practice și conștientizarea generației tinere a situației actuale a satului românesc.

„Acest proiect a fost o provocare pentru noi, deoarece ne-am dorit să realizăm un sat în miniatură. După cum vedeți, satul nostru are: o biserică, o moară, un cuptor unde se coace pâinea, o troiță, o fântână, o șură și câteva case. Unele dintre ele nu sunt terminate, deoarece țăranii încă mai lucrează la ele. Aceasta este o machetă a unui sat tradițional, dar noi trebuie să acceptăm faptul că de la instaurarea regimului comunist și până în prezent, satul românesc o cunoscut o serie de transformări care au condus la declinul acestuia. A fost o experiență frumoasă deoarece, după modelul șezătorilor din trecut, în timp ce ei «construiau» casele, am discutat și problematizat diverse aspecte ale vieții satului. În final, le mulțumesc tinerilor care au participat, deoarece s-au implicat cu multă seriozitate în această activitate, apoi părinților care i-au susținut și domnului Costel Stoian, formatorul nostru, care i-a supravegheat și i-a îndrumat pe tineri spre a realiza acest sat. Dumnezeu să le răsplătească tuturor dragostea și jertfa depusă”, a spus pr. Ioan Haba, parohul Bisericii „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” – Ciriè.

Următorul proiect va avea ca temă aprofundarea scrierilor Noului Testament.

Ultimele din categorie