Hirotonia noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Hirotonia noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

În urma alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 4 iulie 2017, ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian va fi hirotonit arhiereu duminică, 23 iulie 2017, de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Slujba de ipopsifiere a noului Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va avea loc în seara zilei de 22 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la finalul slujbei Vecerniei, în jurul orei 18:30. Ipopsifierea  reprezintă slujba specială prin care se face anunțarea și chemarea la treapta de arhiereu a episcopului ales. Slujba Vecerniei va începe la ora 17:00.

Duminică, 23 iulie 2017, de la ora 7:00, se va oficia la Catedrala Arhiepiscopală slujba Utreniei, în cadrul căreia Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, Episcop Vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va citi înaintea ierarhilor prezenți mărturisirea de credință, după care va semna actul oficial prin care își asumă mărturisirea de credință, precum și slujirea și misiunea ce vor urma. Sfânta Liturghie va fi săvârșită începând cu ora 9:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, candidatul va fi hirotonit episcop după rânduiala liturgică.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii se va da citire Actului Patriarhal, prin care noul episcop  este  recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”, după care vor fi rostite alocuțiuni din partea ierarhilor, a invitaților și a autorităților centrale și locale.

Tuturor celor care vor lua parte la acest eveniment  important din viața Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanții Arhiepiscopiei le adresează invitația de a vizita mănăstirile din Eparhia Sucevei și Rădăuților.

Cine este noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Părintele Damaschin (Ioan-Daniel) Luchian s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în comuna Dornești, judeţul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinţilor Constantin şi Elena Luchian. Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, secţia Doctrină şi Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă. Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 și 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, părintele Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei pe data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul pe 25 martie 2006, după care, pe 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Hirotesia întru protosinghel a avut loc pe 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit pe 25 martie 2012. În ședința din 4 iulie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe părintele Damaschin Luchian în postul de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura „Dorneanul”.

Dintre activitățile administrative și cultural-misionare ale părintelui Damaschin Luchian enumerăm: (2001-2004) redactor la postul de Radio „Trinitas” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cadrul Departamentului Teologic; emisiuni/rubrici realizate: Cuvântul care zidește, Mari duhovnici în dialog, Lumini pentru suflet, Cuvânt de folos duhovnicesc, Pelerini la locurile sfinte, Cuvintele credinței, Răspunsuri duhovnicești, File de Pateric; știri din viața Bisericii; reportaje, intervenții și transmisiuni de la evenimente bisericești și cultural-misionare; (2004-2017) coordonator al cancelariei Mănăstirii Sihăstria Putnei; (2005-2017) casier-contabil al Mănăstirii Sihăstria Putnei și responsabil cu contabilitatea primară a două societăți comerciale pendinte de mănăstire; (2006-2017) ghid al Mănăstirii Sihăstria Putnei; (2009-2016) responsabil cu managementul implementării a trei proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, desfășurate prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală din România (PNDR); (2011) conferință în cadrul programului „Cu vinerea-n lacrimi, cu duminica în gând”, organizat la Casa de Cultură din Rădăuți; (2011-2016) membru supleant în Consistoriul Superior Biseri­cesc Monahal; (2013-2017) invitat pentru a susține prelegeri în cadrul Atelierului de formare pentru tinerii preoți hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, organizat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“ din Miclăuşeni, jud. Iași; (2015) coordonator al concursului (desfășurat la nivel național) „De ce este importantă ora de Religie pentru mine?”; (2016) training pe teme de spiritualitate ortodoxă la Școala Varlaam Mitropolitul și la Colegiul Sfântul Nicolae din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; (2016) prelegere despre „Împlinirea/formarea călugărului astăzi” în cadrul Sinaxei stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților; (din 2014) membru al Centrului de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; (2009-2017) responsabil cu gestionarea site-ului Mănăstirii Sihăstria Putnei (www.sihastriaputnei.ro).

Activitatea publicistică a noului Episcop-vicar al Sucevei și Rădăuților numără lucrări de autor ca Paternitate duhovnicească în scrisorile Sfinţilor Varsanufie şi Ioan și Sfinții Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Dosar aghiografic și lucrări de coautor ca Sfânta Mănăstire Sihăstria Putnei sau Imne bizantine. Ultimele studii alcătuite sunt Cuviosul Paisie de la Neamț la Academia duhovnicească din Kiev. Semnificațiile unui gest, în „Revista Teologică”, publicație oficială a Mitropoliei Ardealului, anul XXVI (98), nr. 2/2016, p. 56-79 (lb. română), p. 80-106 (lb. engleză), Sistemul lecturilor biblice în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, în „Studia Doctoralia Andreiana”, nr. 1/2017 (sub tipar), Săptămâna Mare şi Postul Mare - extensie în sens invers sau joncţiune?, în „Studia Doctoralia Andreiana”, nr. 1/2017 (sub tipar). De asemenea, părintele Damaschin este coordonator al aparițiilor editoriale îngrijite de Mănăstirea Sihăstria Putnei, apărute la Ed. Gedo, Cluj-Napoca (Sfinte rugăciuni ale creștinului ortodox, 12007, 22009, 32010; Carte de rugăciuni, 2010; Acatistier, 12008, 22009; şi o colecţie de Acatiste (şi Paraclise) Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc de sfințire a vieții și îndrumare a pelerinilor, 2013), precum și cel care a cules și diortosit texte pentru lucrări apărute la Editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (Cuvinte pentru monahi, 2009; Din Viețile Sfinților (două volume), 2014; Monumentele din Moldova de Nord de la origini până la sfârşitul secolului al XVI-lea, 2014; Nihilismul. Rădăcina Revoluţiei în epoca modernă, 2017).

Citește despre: