Hram la biserica Seminarului de la Mănăstirea Neamţ. IPS Teofan: „Cu cât mai mare este zgomotul lumii în care trăim, cu atât mai necesară este căutarea noastră”
Sâmbătă, 5 august, când Biserica noastră l-a prăznuit cu mare cinste pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, Seminarul Teologic Liceal Ortodox Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamţ și-a cinstit ocrotitorul. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Sfântul Ioan Iacob este patronul spiritual al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Cu acest prilej, an de an, în ziua prăznuirii sfântului, elevi seminariști, profesori și credincioși sosiţi din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să se roage Cuviosului, cerându-i ajutorul şi mulţumindu-i pentru binefacerile primite.
În ziua de prăznuire a sfântului, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe un podium special amenajat în fața locașului de cult, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor și de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de slujitori – preoți, profesori și stareți ai mănăstirilor din zonă și în prezența mulțimii de pelerini.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, care a vorbit despre viața duhovnicească a Sfântului Ioan Iacob:
Adevărata fericire aceasta este: să-L ai pe Dumnezeu în inima ta, să simți prezența Domnului în adâncul ființei tale și toate celelalte care ne sunt necesare sunt binecuvântate. Noi le vom vedea prin simțământul acesta care este brăzdat, este pătruns de prezența harului lui Dumnezeu. Vom ajunge la cunoștința aceasta, că tot ceea ce ține de lumea aceasta, fericirile de care noi ne legăm, de cele materiale sau de un om la care ținem foarte mult sau de ceea ce este în jurul nostru sunt trecătoare, efemere. Rămânem doar cu ceea ce este veșnic în noi, în inima noastră și anume prezența harului lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Iacob a trăit și a împlinit aceste fericiri, care L-au adus pe Domnul în inima lui. În ciuda faptului că a avut o viață zbuciumată, cu foarte multe greutăți, cărora poate noi nu le-am face față așa cum le-a primit Sfântul Ioan Iacob, toate acestea sunt cele care l-au ajutat într-un fel să simtă prezența Domnului mult mai profund în inima sa.
După momentul axionului, IPS Teofan a hirotonit întru diacon pe tânărul Iustinian Nicolae Anisia.
La final, Înaltpreasfințitul Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a prezentat câteva căi prin care fiecare om Îl poate găsi pe Dumnezeu:
Se cuvine să căutăm a-L descoperi și noi, căutând în viața noastră spații de timp și de loc, de libertate lăuntrică în liniște. Cu cât mai mare este zgomotul lumii în care trăim, cu atât mai necesară este căutarea noastră cu nesaț, cu dor, cu dorire multă a clipelor și a locurilor de liniște. Cum încercăm și în aceste zile, plecând din casele noastre, din localitățile noastre, am venit aici pentru a-L descoperi pe Dumnezeu în sihăstria Mănăstirii Neamț. Ce vom face mâine? Vom încerca a urca pe muntele Ceahlău, ca în liniștea desăvârșită a muntelui celui sfânt, plasându-ne și noi precum Sfinții Apostoli Petru, Iacob și Ioan și Sfinții Proroci Moise și Ilie, dar și precum Sfinții Ioan și Teodora de la Sihla, plasându-ne și noi pentru un moment în singurătate, nădăjduim că Domnul Dumnezeu ni se va descoperi și nouă în inima noastră pentru a ne umple sufletul de Dumnezeu. Și apoi, coborând din nou în viața de familie, de societate, avându-L pe Dumnezeu în noi, să putem duce mai ușor greutatea zgomotului lumii și, mai ales, zgomotul din propria noastră ființă.
În semn de prețuire pentru activitatea didactică, dar și pentru cea de la parohie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a oferit părintelui profesor Vasile Păvăleanu Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei.
La final, părintele profesor Viorel Laiu, directorul instituţiei, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au participat la hramul Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț:
Nu pot decât să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru această frumoasă zi, să mulțumesc părinților prezenți aici și să mulțumesc, nu în ultimul rând, dumneavoastră pentru că toată frumusețea acestor sărbători dumneavoastră o dați prin faptul că astăzi v-ați adunat în număr atât de frumos. Vorbeam dimineață că s-ar putea să fie un număr mai mic de preoți prezenți, dat fiind faptul că este sâmbătă și fiecare preot are îndatoririle sale în parohie, dar mi-am dat seama că părinții prezenți aici, și nu numai cei prezenți, îl iubesc pe Sfântul Ioan, iar Sfântul Ioan, cel care toată viața a fost în lipsă, toată viața a fost lipsit de cele materiale, însă a fost foarte bogat în cele spirituale, v-a adunat pe dumneavoastră aici și ne-am bucurat împreună în această frumoasă și măreață zi.
Sărbătorile vor continua duminică, 6 august, cu Schimbarea la Față a Domnului – hramul Mănăstirii Ceahlău, iar luni, 7 august, în ziua pomenirii Sfintei Teodora de la Sihla, mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre vor oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirile Sihla și Sihăstria din județul Neamț. Amintim faptul că, anul acesta, accesul către Mănăstirea Sihla se va face prin sens unic, de la Mănăstirea Sihăstria, urmând ca la plecare sensul de mers să fie Sihla – Agapia.
Seminarul de la Mănăstirea Neamț, un laborator al Învierii
Deși este pictat la exterior, asemenea bisericilor moldoveneşti din secolul al XVI-lea, așezământul din curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” este unul relativ nou. Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a sfințit locul ei la 5 august 1994, spre a fi „laborator de Înviere pentru suflete şi oglindă a frumuseții evlaviei izvorâtă din credință dreaptă”. Lucrările s-au finalizat în 1997, când un sobor impresionat de arhierei, preoți și diaconi, avându-l în frunte pe Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, a sfințit noul locaș de cult.
Pictura interioară a sfințit-o tot Părintele Patriarh Daniel, în 2009, iar cea exterioară, care a făcut ca biserica seminarului să primească numele de Voronețul nemțean, a fost sfințită în 2015 de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.