Hram la Mănăstirea Putna: „Glasul măritului Voievod Ștefan a fost auzit, ascultat, iubit, temut și urmat”

Istorica vatră monahală de la Putna și-a sărbătorit ieri, 2 iulie 2020, ctitorul și ocrotitorul, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. La sărbătoare au fost prezenți trei ierarhi: IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și locțiitor al Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. După Sfânta Liturghie a avut loc un recital de poezie și cântece patriotice.

În condiții speciale față de anii trecuți, având în vedere contextul epidemiologic, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a fost cinstit astăzi la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul său. A fost și pentru prima dată de la canonizarea Sfântului Ștefan cel Mare (1992), când slujba de hram a fost oficiată la Putna în lipsa celui care a întocmit-o, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților, după cum a subliniat la finalul Sfintei Liturghii părintele stareț Melchisedec Velnic. A lipsit și tradiționala paradă militară organizate în fiecare an pe 2 iulie, din 1996 .

Dincolo de toate aceste aspecte organizatorice, slujba dedicată ocrotitorului mănăstirii bucovinene a fost una deosebită, fiind prezenți trei ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, cât și numeroși bucovineni. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și locțiitor al Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților a săvârșit Sfânta Liturghie pe o scenă frumos îmbodobită, înconjurat de alți doi ierarhi: PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură, în care a evidențiat câteva aspecte care au caracterizat viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare: „O privire atentă, scrutătoare și duhovnicească asupra vieții Sfântului Ștefan arată că nu a avut ceva mai de preț în viață decât Ușa numită Domnul Hristos. Înainte și după luptă, postea, spune cronicarul, pentru a aduce cinstire Domnului Hristos. Avea duhovnic pe Sfântul Daniil, avea drept prim sfătuitor pe Mitropolitul Moldovei Teoctist. A zidit atâtea ctitorii în țară, în Ardeal sau în Muntele Athos, toate în numele Domnului Hristos. Avea cinstire multă la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Glasul măritului Voievod Ștefan a fost auzit, ascultat, iubit, temut și urmat în același timp. Românii din Moldova timpului său s-au regăsit în glasul măritului Ștefan; unde răsuna glasul lui, acolo se afla oșteanul cel mai de frunte, răzeșul cel mai harnic, boierul cel mai credincios, preotul cel adevărat”.

Despre  virtuțile Sfântului Ștefan cel Mare a vorbit la finalul Liturghiei și Părintele Episcop Andrei al Covasnei și Harghitei: „Una dintre marile virtuți pe care binecredinciosul Voievod le-a avut a fost credința puternică în Dumnezeu. A avut o credință puternică, a avut o credință care și-a manifestat-o rânduind atâtea locașuri sfinte și, mai mult, o episcopie: Episcopia de la Vad, în județul Cluj. Credința voievodului a fost atât de puternică, încât până și păcatele lui și le-a așezat în fața lui Dumnezeu și cu umilință și cu credință multă se ruga pentru iertarea lor. Încă o virtute a Sfântului Ștefan a fost iubirea. Iubirea lui a fost Moldova. Fiecare dintre noi are pe pământ o cruce de purtat. Crucea dreptcredinciosului Voievod a fost iubirea lui: Țara Moldovei. Pentru că s-a înzestrat cu nădejdea, nu s-a deznădăjduit niciodată”.

Tot ieri, a avut loc la Mănăstirea Putna depunerea de coroane din partea oficialităților la mormântul Sfântului Ștefan. Nu au lipsit nici momentele artistice: membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” - Vicovu de Sus au interpretat diferite cântări și poezii patriotice.

Cuvântul de final a aparținut starețului mănăstirii, părintele arhimnadrit Melchisedec Velnic: „Chiar dacă în această zi suntem departe poate unii de alții, avem nădejdea, avem credința că Ștefan, cel care apăra neamul și țara și a intrat în inima poporului se va îngriji de acest popor. Vedem că evlavia și cinstirea pe care le avem către Sfântul Ștefan ne unesc sufletește oriunde ne-am afla și bariere între noi nu sunt. Ștefan ne unește pentru că este un reper, un model pentru noi toți”.

Totodată, părintele stareț a menționat apariția publicației anuale „Cuvinte către tineri” și a adresat mulțumiri celor care au susținut evenimentul.

De la același autor

Ultimele din categorie