Hram la Suceava: „Sfântul Ioan cel Nou- omul cinstit, onest, negustorul corect, omul așezat, omul corect în societate”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Hram la Suceava: „Sfântul Ioan cel Nou- omul cinstit, onest, negustorul corect, omul așezat, omul corect în societate”

Sâmbătă, 2 iunie 2018, în calendarul Bisericii noastre a fost prăznuit Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Mănăstirea ce-i poartă numele din orașul Suceava şi-a sărbătorit ocrotitorul prin Liturghie arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Slujba Sfintei Liturghii a fost succedată de slujba de sfinţire a apei. La final, a avut loc tradiționala procesiune a clerului și credincioșilor spre Izvorul Sfântului Ioan.

Sute de bucovineni au participat sâmbătă, 2 iunie 2018, la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou din municipiul Suceava“. Sărbătoarea a debutat în biserica aşezării monahale, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al mănăstirii. Protos a fost stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, arhim. Grigore Halciuc.

În omilia rostită sâmbătă la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava”, Episcopul Damaschin Dorneanul a vorbit despre modul în care și-a trăit viața sfântul serbat până a fi pus în situația de a muri pentru credința sa. Amintind că Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava era un negustor din Trapezunt, cetate aflată la malul Mării Negre, pe teritoriul Turciei de astăzi, ierarhul a spus: „Aș vrea să vă pun la inimă imaginea Sfântului Ioan - omul cinstit, onest, negustorul corect, omul așezat, omul corect în societate”. Episcopul Damaschin a precizat că dacă Sfântul Ioan nu era iubitor de Dumnezeu și nu respecta poruncile Lui atunci când făcea comerț, nici în fața prigonitorilor nu ar fi mărturisit pe Dumnezeu și nici nu și-ar fi jertfit viața pentru credință: „Viața lui a fost dintotdeauna bineplăcută lui Dumnezeu. Sfântul Ioan reprezintă pentru noi pildă de cumințenie, de omenie, de cinste”.

„Cinstea, onestitatea, hărnicia, milostenia și cumințenia au împodobit chipul Sfântului Ioan și de aceea Dumnezeu l-a iubit și l-a prețuit. De vrem să plăcem și noi lui Dumnezeu, să urmăm pilda Sfântului Mare Mucenic Ioan!”, a îndemnat la final ierarhul.

După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei în curtea locaşului de cult. La final, în glas de clopote şi toacă, cei doi ierarhi, clericii și credincioșii au mers în tradiționala procesiune la Izvorul Sfântului Ioan din apropierea mănăstirii.

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ este ctitorie voievodală, construită în 1514 de Bogdan al III-lea şi finalizată în 1522 de fiul său, Ştefăniţă Vodă. Hramul istoric al aşezământului este sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Din 1589 însă, când au fost mutate aici moaştele Sfântului Ioan cel Nou, mănăstirea şi cetatea l-a luat drept ocrotitor spiritual şi zilele sale de prăznuire (2 și 24 iunie) rămân sărbători însemnate pentru ţinuturile Sucevei şi Bucovinei. Alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este considerat ocrotitorul Moldovei.

Citește despre: