Hramul Așezământului social-filantropic „Sfântul Andrei” din Fălticeni

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit sâmbăta trecută Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni. Locașul de cult aparține de aşezământul social- filantropic care se află tot sub ocrotirea Sfântului Andrei.

De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen s-a aflat în vizită canonică în Protopopiatul Fălticeni. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie dedicată hramului în biserica Aşezământului social- filantropic „Sfântul Apostol Andrei”.

„Iată-ne aici, la această biserică, unde este un cămin pentru bătrâni. Părintele paroh Gheorghe Lungu împreună cu fiul său și cu ceilalți colaboratori îngrijesc de acești bătrâni aflați în necazuri, aflați singuri, părăsiți de cei ai familiilor lor. Și dumneavoastră, credincioșii, veniți aici, cu darurile cuvenite și ajutați cu cele necesare viețuirii acestor bătrâni. Și tot aici este și un laborator de medicamente pe bază de plante, medicamente realizate pe principii naturiste, sub coordonarea maicii Veronica”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.

„Împlinim 20 de ani de când sfânta masă  a bisericii așezământului a fost sfințită, în anul 1999, tot de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în fiecare an ne-am bucurat de prezență arhierească la slujbele dedicate hramului. Avem această bucurie a binecuvântării arhierești, care ne dă speranță și încredere pentru lucrările care se desfășoară momentan și cele care vor urma. Parohia noastră, chiar dacă este mică, își desfășoară din plin activitatea din punct de vedere filantropic și social. Mulțumim Bunului Dumnezeu că am ajuns și acest minunat moment al împlinirii a 20 de ani de slujire la sfântul altar, slujire care se desfășoară zilnic”, a subliniat pr. paroh Gheorghe Lungu.

Biserica „Sfântul Andrei” se afla în incinta Așezământului de asistență socială închinat Sfântului Andrei, situat la intrare în Fălticeni, pe strada Sucevei. Acest așezământ are drept scop oferirea de asistență socială și religioasă, bătrânilor lipsiți de posibilități minime de existență, singuri sau părăsiți de copii. Că organizare, cuprinde locașul bisericii, căminul de bătrâni, cantină pentru săraci și un campus pentru tineri. Actualmente, aici sunt îngrijite 25 de persoane vârstnice. Biserica Așezământului este o construcție din lemn, sub formă de navă, având clopotniță pe pridvorul din cărămidă, adăugat mai târziu. Ea a fost ridicată între anii 1998-1999; la 30 noiembrie 1999 s-a sfințit Sfânta Masă, iar ulterior, la 10 noiembrie 2002, a fost sfințită și pictura interioară. În această biserică, serviciul religios se săvârșește zilnic. Căminul propriu-zis a fost ridicat între anii 2000-2004; în anul 2006 s-a definitivat construcţia cantinei.

În prezent, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Lungu, se află în proces de definitivare un complex social cu spații de îngrijire și adăpost pentru oamenii străzii, camere pentru pelerinii aflați în drum spre mănăstiri, două cabinete medicale, sala de mese, bucătărie, o cameră mortuară și alte spații necesare activității de asistență socială și religioasă. Complexul social o va avea drept ocrotitoare pe Sfânta Xenia.

De la același autor

Ultimele din categorie