Hramul Catedralei Episcopale din Huși: 4 ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Catedralei Episcopale din Huși, au fost sărbătoriți în mod cu totul deosebit. Sărbătoarea hramului de la Huşi a început în seara zilei de joi, 28 iunie, prin slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Astăzi, Sfânta Liturghie dedicată marii sărbători a fost oficiată de patru ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Credincioși din întreaga eparhie a Hușilor au participat zilele acestea la hramul Catedralei Episcopale. Sărbătoarea a debutat în seara zilei de joi, 28 iunie, prin slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Vecerniei, cei doi ierarhi au sfinţit Icoana relicvar ce îi reprezintă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel alături de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorii Catedralei Episcopale.
Preasfințitul Părinte Macarie a vorbit în cuvântul său despre viața unui „vrednic urmaş al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”, Episcopul Iacob Stamati: „Sfinţii Apostoli şi urmaşii lor s-au dedicat integral slujirii lui Hristos şi semenilor. Şi mă opresc la Episcopul Iacob Stamati care a păstorit la Huşi şi a adus aici, spre binecuvântare şi sfinţire, mâna Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi”. Preasfinția Sa a subliniat trei lecții de omenie desprinse din viața episcopului Iacob Stamati, prima fiind „păstrarea smereniei şi perfectarea recunoştinţei: el nu a uitat de unde a plecat”. A doua lecţie, a spus ierarhul, „este îndemnul la simplitate; prin ea suntem învăţaţi să nu pierdem legătura cu cei care au nevoie de sprijinul nostru”. Episcopul Macarie a precizat că cea de-a treia lecţie „este dragostea pe care trebuie să o avem faţă de cei ce au nevoie de noi”. Așadar trebuie „să cultivăm smerenia, recunoştinţa şi dragostea faţă de aproapele, în această lume în care domină ambiţia, egoismul, invidia, negrija şi nepăsarea”, spus Preasfințitul Părinte Macarie.
La final, Preasfinţitul Părinte Ignatie a prezentat credincioşilor icoana hramului Catedralei: „Icoana relicvar concentrează, prin imagine şi foarte puţine cuvinte, toată istoria Episcopiei Huşilor. Ea conţine şi o părticică din moaştele Sfântului Apostol Petru şi în scurt timp vom adăuga şi o părticică din moaştele Sfântului Apostol Pavel, pentru a rămâne aici spre închinare”.
Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de patru ierarhi ai Bisericii noastre: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, vieți-model pentru fiecare creștin, indiferent de statutul social
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învățătură, în care a subliniat faptul că fiecare creștin, indiferent de statutul social, poate urma modelul de sfințenie al Sfinților Apostoli Petru și Pavel: „Dacă ești bogat, poți privi la Sfântul Pavel, care aparținea unei familii bogate și vei vedea că, bogat fiind, poți să nădăjduiești la dobândirea Împărăției Cerurilor. Ești sărac? Îl ai în fața ta pe Sfântul Apostol Petru, om nevoiaș, sărman pescar, care se chinuia zi și noapte să prindă câțiva peștișori pentru familia sa. Ești om învățat? Te regăsești în chipul de sfințenie al Sfântului Apostol Pavel, care îi uimea pe contemporanii săi prin multa învățătură pe care o câștigase la picioarele marilor învățați ale acelor vremuri. Sau dacă ești om obișnuit, nu cu prea multă carte, îl ai în fața ta pe binecuvântatul Apostol Petru, care era un om obișnuit, fără carte multă, dar cu râvnă imensă pentru Dumnezeu. Dacă ești om cu multă credință, îl rogi pe Dumnezeu să se împlinească și în viața ta ceea ce Sfântul Apostol Pavel a spus despre sine, anume «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine». Ești îndoielnic în credință? Nu te clătina și nu deznădăjdui, căci îl ai în fața ta pe Sfântul Apostol Petru, care s-a îndoit până la a-L tăgădui pe Domnul Hristos, dar «a plâns apoi cu amar», a dobândit taina căinței și a fost reprimit de Domnul Hristos în ceata Apostolilor Împărăției Sale”.
La finalul slujbei, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit tuturor celor ce au participat la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Episcopale din Huși, în special credincioșilor care au participat în număr foarte mare în ziua hramului, în ciuda ploii torențiale: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru ploia aceasta. Se zice că atunci când plouă în ziua nunții cuiva, e semn de belșug. Și pentru noi această zi, aici, a fost un ospăț, ospățul credinței - Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Toți L-ați primit pe Hristos și eu vă mulțumesc din suflet; asta înseamnă participarea reală la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Aceasta este Biserica cea vie - atunci când noi ne împărtășim, când Îl primim pe Hristos. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acestei zile. Totodată, îi mulțumesc cu intensitate interioară cuvenită și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, le mulțumesc și celorlalți părinți episcopi, vă mulțumesc și dumneavoastră. Domnul să vă răsplătească dragostea și răbdarea pe care ați avut-o; unii ați stat în ploaie, alții ați mai fost în biserică, alții ați stat aici, pe espanada special amenajată. Domnul să ne ajute și să ne binecuvinteze!”.
Pelerinii prezenți la Huși s-au putut închina, începând din după-amiaza zilei de joi, 28 iunie, la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce au fost așezate într-un baldachin special, în curtea Catedralei Episcopale.
Ctitorie a Sfântului Voievod Stefan cel Mare, Catedrala Episcopală din Huși este ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfânta Mucenită Chiriachi, sărbătorită pe 7 iulie. Mâna dreaptă a sfintei se află aici din anul 1763.