Hramul catedralei ortodoxe din Giula

Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria

Hramul catedralei ortodoxe din Giula

Pe 6 decembrie 2013, catedrala ortodoxă episcopală din Giula, Ungaria, își serbează hramul. Întru cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae, în localitate vor fi organizate o serie de evenimente cultural-religioase.

Manifestările vor începe la Şcoala Generală Românească din Giula, pe 5 decembrie, cu un concert de colinde susținut de corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

În aceeași zi, la catedrală va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari cu Litie, la care va lua parte și Preasfințitul Părinte Nicodim. Pe 6 decembrie, în ziua praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, Părintele Episcop, alături de chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Siluan, va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească.

Răspunsurile la strană vor fi date de corul Kinonia, care va interpreta, după Sfânta Liturghie, colinde tradiționale românești, bizantine, armonizate sau monodice acompaniate.

Dintre cele mai importante aşezăminte din oraşul Gyula se distinge Catedrala cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Oraşul Mare Românesc. Catedrala de astăzi – ctitorie a familiilor românilor giulani, în frunte cu cea a Nicoreştilor – reprezintă rodul credinţei şi al jertfelniciei credincioşilor ortodocşi români din Ungaria.

Pe locul actualei biserici, pentru străvechea comunitate ortodoxă română din Giula, fusese ridicată o biserică din lemn în anul 1721, care a fost înlocuită în 1727 cu o altă biserică din cărămidă. Datorită creşterii numărului credincioşilor, în locul acelei biserici a fost construită în anul 1762 o biserică mai spaţioasă, dar fără turn. În 1801 biserica a căzut pradă unui puternic incendiu care a afectat aproape tot oraşul. În anul 1802 s-a început construirea actualei catedrale. Lucrările au durat până în 1824, fiind întrerupte vreme de zece ani şi reluate prin purtarea de grijă şi cheltuiala cărturarului român Moise Nicoară din Gyula.

Bisericii i s-a adăugat ulterior un turn, a cărui construcţie s-a terminat în 1854. Turnul a fost mistuit de flăcări în anul 1943 şi ulterior refăcut. În faţa bisericii se înalţă o cruce din piatră, ridicată în anul 1869 de credinciosul Lazăr Bogar.

Datorită împrejurărilor târnosirea bisericii s-a săvârşit mai târziu, în 16 octombrie 1994, de către Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a fost prezent şi la ceremonia de hirotonie şi instalare a primului ierarh al românilor ortodocşi din Ungaria, Prea Sfinţitul Părinte Episcop Sofronie, în 21 februarie 1999. Din acel moment biserica a devenit Catedrală Episcopală, fiind întâia între bisericile ortodoxe româneşti din Ungaria.

(Sursa: episcopiaseverinului.ro)