Hramul de vară în cinstea Sfintei Paraschevi la Salina din Târgu-Ocna

Ziua de 26 iulie reprezintă pentru Salina Târgu-Ocna, dar mai ales pentru Protoieria Onești, prilej de sărbătoare. Fiind socotită cea de-a doua ocrotitoare a bisericii din masivul de sare, Sfânta Cuvioasă Paraschevi din Roma a fost pentru toți turiștii, pelerinii, dar mai ales pentru tinerii și copiii prezenți în mină vineri, 26 iulie 2019, un motiv de sărbătoare.

La ceas de dimineață, 100 de tineri și copii din parohiile Mănăstirea Cașin, Păltinata și Berzunți au avut parte de o excursie-pelerinaj, ca încununare a taberei organizate în fiecare din aceste comunități. Însoțiți de preoții lor îndrumători, de voluntari și de tinerii din ATOR, au înfrumusețat sărbătoarea Sfintei Cuvioase Mucenițe Paraschevi din Roma, rugându-se împreună și lăudându-L pe Dumnezeu în paraclisul din Salina de la Târgu-Ocna.

Ziua de prăznuire a început prin săvârșirea slujbei Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost pomeniți toți minerii și ctitorii locașului de închinare din masivul de sare. Părintele protopop Ioan Bârgăoanu a adus la sfârșitul slujbei cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua aceasta deosebită și pentru felul în care tinerii și copiii din sânul Bisericii lui Hristos au ales să-și petreacă o zi din viața lor, înfrumusețând acest „hram al tinerilor”, așa cum a binecuvântat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Rostind împreună Crezul și Rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, copiii sunt mărturisitorii lui Hristos și ai Bisericii Sale. Răspunsurile la strană au fost oferite de către preoții și tinerii prezenți la sfintele slujbe. La sfârșit, toți cei prezenți au primit un pachet din darurile aduse spre pomenirea tuturor celor care s-au jertfit pentru acest locaș de închinare.

Mulțumiri au fost aduse și conducerii Sucursalei de la Târgu-Ocna, în special directorului Ilie Ionel, care a a contribuit la desfășurarea hramului de vară al bisericii. Copiii s-au putut bucura și de spectacolul „Lumini și umbre”, organizat pe o scenă amenajată la baza de turism și agrement cu ocazia sărbătorii, realizat de Leon Magdan, finalist al concursului „Românii au talent”.  (pr. Elisei Roncea - Salina Târgu-Ocna)

Ultimele din categorie