Hramul Facultății de Teologie din Sibiu

Arhiepiscopia Sibiului

Hramul Facultății de Teologie din Sibiu

Hramul din acest an al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut în programul manifestărilor religioase, culturale şi academice mai multe evenimente cu o deosebită încărcătură spirituală. 

Prăznuirea ocrotitorilor teologilor ortodocşi din întreaga lume a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, profesorii de la facultatea sibiană, slujitorii Catedralei mitropolitană şi alţi slujitori ai sfintelor altare din cetatea transilvană şi din alte oraşe. Între oaspeţii de seamă s-au aflat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele senatului Universităţii „Lucian Blaga”, prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul universității menționate, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea şi rectorul Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, generalul Ghiţă Bârsan.

La Sfânta Liturghie au participat în număr mare studenţii Facultăţii de Teologie din Sibiu, iar corul studenţesc, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, a dat răspunsurile liturgice. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a pomenit pe toți profesorii facultății sibiene, trecuți la Domnul.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, prodecanul facultății sibiene. Părintele profesor a prezentat viaţa şi mai ales opera, contribuţia teologică şi gândirea unică a celor trei mari sfinţi ierarhi, prăznuiţi împreună pe 30 ianuarie.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea şaguniană pentru clerici” decanului Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pentru activitatea rodnică din ultimii ani la conducerea academiei şaguniene. Aceeaşi distincţie a fost oferită pr. prof. univ. dr. Dorin Oancea, ca semn de mulţumire şi apreciere pentru anii de slujire la catedra de Istorie a Religiilor, iar pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr i s-a oferit distincţia pentru activitatea didactică şi pentru reprezentarea Arhiepiscopiei Sibiului în Adunarea Naţional Bisericească. Părintele Mihai Sămârghiţan de la Biserica dintre Brazi din Sibiu a fost cinstit de ierarh pentru slujirea pastorală şi pentru activitatea din Comisia de Cultură şi Culte a Consiliului Judeţean Sibiu.

După ceremonia din Catedrala mitropolitană, a urmat Simpozionul „Sfinții Trei Ierarhi în actualitate”, organizat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie. Comunicarea ştiinţifică a fost susţinută de pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, care a amintit aspectele esenţiale din teologia Sfinţilor Trei Ierarhi. În cuvântul de binecuvântare şi de felicitare, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat specificul şcolilor de Teologie, în care formarea duhovnicească a tinerilor este prioritară, alături de formarea academică. Reprezentanţii conducerii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au transmis la rândul lor mesaje de felicitare și au scos în evidență rolul pe care îl are facultatea sibiană în mediul academic din cetatea transilvană.

În cadrul manifestărilor, cele 18 tablouri vechi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, recondiționate în atelierele Centrului de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, au fost expuse și prezentate participanților. De asemenea, a fost vernisată și expoziția „Un an în imagini”, cu peste 30 de fotografii din viaţa facultăţii sibiene din 2013. Au fost surpinse evenimentele academice, conferinţele şi simpozioanele naţionale şi internaţionale, omagierile şi alte manifestări ale teologilor sibieni

(Sursa: mitropolia-ardealului.ro)

Citește despre: