Hramul Mănăstirii Mălineşti

Episcopia Huşilor

Hramul Mănăstirii Mălineşti

Singura aşezare monahală din Episcopia Huşilor închinată Acoperământului Maicii Domnului a îmbrăcat duminică, 2 octombrie, straie de sărbătoare. Peste 700 de pelerini s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii săvârşite de Preasfinţitul Corneliu.

Mănăstirea Mălineşti şi-a serbat duminică hramul principal. După tradiţia acestei aşezări monahale, hramul este sărbătorit în prima duminică după praznicul Acoperământului Maicii Domnului. De dimineaţă au fost oficiate slujba Aghezmei mici şi Acatistul Acoperământului Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi au făcut parte arhim. Serafim Bodnar, consilier economic al Episcopiei Huşilor, şi protos. Iorest Matei, exarhul mănăstirilor din Eparhia Huşilor. Peste 700 de credincioşi au participat la acest eveniment. „Bucuria sărbătorii a fost şi mai mare datorită faptului că l-am avut în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Corneliu. Au venit şi s-au rugat cu noi părinţi stareţi de la mănăstirile din judeţul Vaslui şi preoţii parohi de la parohiile apropiate care ne-au sprijinit la organizarea hramului şi la agapa frăţească“, a mărturisit protos. Filip Mercaş, stareţul Mănăstirii Mălineşti. După Sfânta Liturghie a fost oficiat Parastasul pentru ctitori.

Mănăstirea Mălineşti, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din judeţul Vaslui, se află în codrii ce despart comunele Gârceni şi Băceşti, în dealul numit popular „Dealul Schitului“. Este situată la 46 kilometri nord-vest de Vaslui şi la patru kilometri nord-vest de satul Gârceni. A fost ctitorită în 1762 şi reconstruită în 1826 pe locul unde se află astăzi bisericuţa din lemn. Pe atunci mănăstirea avea 18 vieţuitori. După secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, a fost biserică de mir. Cu timpul, biserica parohială a ajuns în stare de ruină. Între anii 1925 şi 1928 a fost renovată cu ajutorul financiar al familiei mareşalului Prezan. După renovare, devine schit de călugăriţe. Aici, maicile aveau ţesătorie, confecţionând pânză din bumbac, şi atelier de covoare. Pe lângă schit a funcţionat o şcoală de cântăreţi bisericeşti. După 1959, ca urmare a Decretului 410, schitul a fost desfiinţat. S-a reînfiinţat în 1990 cu obşte de călugări. „În anul 1995, vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş a sfinţit locul pentru ridicarea paraclisului mănăstirii şi a noului corp de chilii, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva. În anul 2004, s-a finalizat pictura paraclisului, iar în anul 2005, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a sfinţit trapeza şi chiliile mănăstirii“, a spus protos. Filip Mercaş. În prezent, obştea aşezării monahale este formată din cinci vieţuitori, iar programul liturgic din fiecare zi cuprinde Cele şapte Laude şi Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat protos. Filip Mercaş, la Mănăstirea Mălineşti se află în proiect ridicarea turnului clopotniţă, pictarea paraclisului de vară şi împrejmuirea cu gard a incintei monahale.