IBMF 2024: Expozițiile „Libertate te iubesc” și „Parabolele Mântuitorului”, vernisate la Muzeul Mitropolitan

Arhiepiscopia Iaşilor

IBMF 2024: Expozițiile „Libertate te iubesc” și „Parabolele Mântuitorului”, vernisate la Muzeul Mitropolitan

    • Expoziție Muzeul Mitropolitan Iași
      Foto: pr. Silviu Cluci

      Foto: pr. Silviu Cluci

    • Expoziție Muzeul Mitropolitan Iași
      Foto: pr. Silviu Cluci

      Foto: pr. Silviu Cluci

Cea de-a doua zi a celui mai mare festival de muzică bizantină din România a continuat vineri seara la Muzeul Mitropolitan din Iași, în sala „Baptisteriu”. Aici au fost vernisate expozițiile „Libertate te iubesc” și „Parabolele Mântuitorului”, cu lucrări ale Elenei Murariu, unul dintre cei mai cunoscuți pictori și iconari români contemporani.

În cadrul evenimentului au fost prezentate 90 de lucrări ale Elenei Murariu, artistă cunoscută ca ambasador al artei icoanei ortodoxe românești. 

În deschiderea vernisajului, invitații au vorbit despre operele artistului. Lucrările Elenei Murariu sunt considerate ca fiind pline de originalitate și reprezintă o nouă abordare în domeniul artei icoanei contemporane.

„Una din cele mai impresionante lucrări din zona detenției este cea a «Rugului Aprins», în care imaginea Rugului Aprins al Maicii Domnului este însoțită de textul lui Virgil Maxim, care povestește cum în iarna dintre `63-`64 a fost ținut, din decembrie până în martie, într-o celulă rece, dar rugăciunea, cântarea psalmilor și gândul permanent la Hristos l-au făcut să nu simtă aproape deloc suferința, ceea ce l-a făcut și pe el să se mire de acest lucru. Această experiență mă duce cu gândul către alte întâmplări asemănătoare, când deținuții politici ajung la eliberare prin Hristos, în această detenție cumplită”, a afirmat prof. univ. dr. Codrina Ioniță de la Facultatea de Arte Vizuale şi Design a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Lucrările incluse în expoziția „Parabolele Mântuitorului” ilustrează unele dintre cele 42 de parabole din Noul Testament, transpuse în tehnica vechilor iconari pe hârtie și foiță de aur. Cealaltă expoziție, „Libertate te iubesc”, are ca temă aspecte ale sistemului concentrațional românesc din perioada comunistă.

Este o mare bucurie pentru mine să fiu la Iași, în orașul adolescenței mele. Expozițiile pe care le organizez aici îmi oferă un prilej de deosebită bucurie și pun în evidență extraordinar de bine, în mod fabulos aș putea spune, temele acestor expoziții. Practic inaugurăm un nou spațiu expozițional, catacomba de sub Catedrala Mitropolitană din Iași. Există o legătură extraordinară între tema închisorilor comuniste, suferințele dar, paradoxal, și bucuriile pe care le-au avut mărturisitorii și mucenicii din aceste închisori, și spațiul acesta de catacombă, a menționat Elena Murariu.

Artista a avut numeroase expoziții în ţară şi străinătate, devenind un binecunoscut ambasador al artei icoanei ortodoxe româneşti. A organizat expoziţii personale sau a participat la expoziţii de grup în România - București, Cluj, Iași, Suceava, Bârlad, Otopeni, Arad, Ploiești, Slobozia, Craiova, în Europa - Atena, Barcelona, Paris, Lisabona, Praga, Veneția, Sankt Petersburg, Roma, Kiev, Belgrad și, de asemenea, în SUA - New York.

Lucrările sale sunt considerate ca fiind pline de originalitate și reprezintă o nouă abordare în domeniul artei icoanei contemporane. Un proiect important al artistei este cel legat de iconografia Sfinților Martiri Brâncoveni. Printre realizările sale se numără şi iconostasul bisericii fostei Mânăstiri Cotroceni, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” (15 august) și „Sfinții Serghie și Vah” (7 octombrie), ca replică a iconostasului originar aflat la Muzeul Naţional de Artă al României.

Cele două expoziții vor fi prezente aici până în luna iulie.

Citește despre: