Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”

Iconografie

Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”

    • Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”
      Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”

      Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți”

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este cinstită ca făcătoare de minuni nu doar pentru cei care sunt cu trupul pe moarte, ci și pentru cei ale căror suflete sunt în pericol de a muri duhovnicește. Nu se cunoaște originea icoanei „Aflarea celor pierduți”, însă există mai multe icoane vechi făcătoare de minuni cu acest nume, prin care Maica Domnului și-a arătat mila față de cei aflați în pericol de moarte.

Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduți” este prăznuită pe 5 februarie.

La mijlocul veacului al XVIII-lea, în satul Bor din guberia Kaluga, un ţăran evlavios pe nume Teodot Obukov, a pierdut drumul în timpul unui viscol puternic, în ziua praznicului Botezului Domnului. Nemaiavând nădejde să fie salvat, Teodot s-a aşezat deznădăjduit în sania sa, unde a început să îngheţe.

În acele momente îngrozitoare, acesta s-a rugat Maicii Domnului să îl ajute, făgăduind că, dacă va scăpa cu viaţă, va dărui bisericii satului o copie a icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi”. Maica Domnului a auzit rugăciunea lui şi l-a izbăvit în mod minunat. Astfel, un ţăran din satul din apropiere a auzit o voce la fereastră, venind de afară, spunându-i: Ia-l înăuntru! 

Bărbatul a ieșit afară şi l-a găsit pe Teodot pe jumătate îngheţat în sania sa. Când și-a revenit în puteri, Teodot și-a împlinit făgăduinţa, comandând o copie a icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” din biserica Sfântului Gheorghe din oraşul Bolkov, guberia Orlov. De atunci, icoana Maicii Domnului s-a proslăvit prin săvârșirea de nenumărate minuni.

Mai multe icoane ale Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” au săvârșit, de-a lungul vremii, minuni în locurile unde se aflau. Una s-a arătat făcătoare de minuni în anul 1770, în satul Malizhino, din guberia Harkov, izbăvindu-i pe locuitori de holeră de trei ori. O altă icoană, în satul Krasnoe, din guberia Cernigov, și altele în Voronej și Kozlov din guberia Tambov.

Icoana Maicii Domnului aflată în biserica Naşterii Domnului din Moscova a fost mutată la Biserica Palaşevsk, de unde a fost luată de un bogătaş care curând după primirea acesteia a rămas văduv şi pe punctul de a sărăci.

După rugăciuni fierbinţi către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, fiicele sale s-au căsătorit, iar el a simțit că nu este vrednic pentru a ține această icoană făcătoare de minuni în casa lui, așa că a înapoiat-o bisericii.

În anul 1812, Biserica Palaşevsk a fost jefuită și devastată de soldații lui Napoleon. Icoana Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi” a fost găsită ruptă în trei bucăţi, printre dărâmături. Îndată după descoperirea icoanei făcătoare de minuni, s-au săvârșit numeroase minuni. Tot mai mulţi oameni veneau să se închine dinaintea icoanei: cei cuprinşi de patima beţiei, pierind de sărăcie sau suferind de boli fără leac, toţi veneau precum fiii pierduţi și primeau alinare şi izbăvire de la Maica Domnului.