Icoana Maicii Domnului cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț

Iconografie

Icoana Maicii Domnului cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț

    • Icoana Maicii Domnului cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț
      Icoana Maicii Domnului cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț / Foto: Pr. Silviu Cluci

      Icoana Maicii Domnului cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț / Foto: Pr. Silviu Cluci

În paraclisul „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Neamț se mai află o icoană ferecată în argint foarte veche, mai puțin cunoscută, dar cu o istorie fascinantă.

Aceasta icoană a Maicii Domnului este o copie a icoanei Trihirussa („cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Copia sfintei icoane de la Neamţ fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779-1794. Pe icoană se află o inscripţie cu litere româneşti și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea prea cuviosului arhimandrit şi stareţ Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”.

Icoana este purtată în procesiuni, iar în timp de secetă se spune că este aducătoare de ploaie şi făcătoare de minuni.