Icoana Maicii Domnului „Îndurerata” de la Mănăstirea Putna

Iconografie

Icoana Maicii Domnului „Îndurerata” de la Mănăstirea Putna

Această icoană a fost donată mănăstirii de Sfântul Iacob Putneanul, fost Mitropolit al Moldovei.

Cunoscută în arta apuseană și sub denumirea de Myter dolorosa, această icoană este ‒ ca și precedenta ‒ aproape integral îmbrăcată în plăci de argint, decorate cu motive stilistice florale și geometrice, executate în aceeași tehnică au repousse. Ferecătura se decupează numai în dreptul chipului Mariei, al mâinilor sale împreunate pentru rugăciune și în dreptul lui Iisus răstignit, transfigurat la proporții mult mai reduse decât Fecioara, ca și cum ar fi văzut într-o perspectivă îndepărtată.

Profund umanizată, zugrăvită în brunuri măslinii, calde și învăluitoare, de o remarcabilă consistență picturală, figura Mariei este nobilă, armonioasă și tânără, dar îndurerată și resemnată, totodată, în fața perspectivei la capătul căreia fiul ei apare, anticipativ, crucificat. Pe latura de sus a ramei de argint, inițiale grecești indică titlul icoanei: Maica Domnului.

Inscripții și însemnări: pe traversa de jos a ramei, la mijloc, este înscrisă prin ciocănire, inscripția de danie în limba română, cu litere chirilice: „Iacov, proin mitropolit Moldovei, leat 7270 (= 1768)”. La dreapta, jos, într-un mic spațiu în formă de inimioară, este imprimat semnul distinctiv al argintarului. Observații: pe verso, panoul este maruflat cu o pânză roșie.

(Sursa: Mănăstirea Putna)